search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:21
MENU CLOSE

Ο εχθρός, οι απελπισμένοι και η Ευρώπη

03.03.2020 12:04

 

Με τη νέα κρίση που έχει προκύψει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό εκείνο που προέχει αυτές τις μέρες από τους δημοσιογράφους είναι τα ρεπορτάζ των συναδέλφων και λιγότερο οι αναλύσεις. Κυρίως γιατί πρώτα χρειάζεται η ενημέρωση από τα πεδία της έντασης, με ψυχραιμία, χωρίς ιαχές – λες και έχουμε ένα νέο Έπος του ’40 – και χωρίς υπερβολές περί ασύμμετρης απειλής και άλλων τινών.

Επίσης δεν χρειάζονται οι… κοκορομαχίες μεταξύ των πολιτικών που είδαμε στα τηλεοπτικά πάνελ σε συνδυασμό με τα εμπρηστικά σχόλια συναδέλφων και των μονίμως καλεσμένων καθηγητών, σε σημείο που νομίζεις ότι έχουμε καθυστερήσει να βάλουμε παλάσκες και κράνη.

Ας επιχειρήσουμε κάποιες αυτονόητες επισημάνσεις:

– Στον Ερντογάν δεν βγαίνει η επιχείρηση στη Συρία κι έτσι πραγματοποίησε την απειλή του. Μεθόδευσε και οργάνωσε με κυνικό και προκλητικό τρόπο τη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα του Έβρου.

– Η κυβέρνηση, παρότι έδειξε ότι δεν το περίμενε, οργανώθηκε και απέτρεψε μια μαζική εισβολή. Το έκανε αποτελεσματικά και με προσοχή για να αποφευχθούν προβοκάτσιες εκ μέρους της Τουρκίας.

– Είναι σαφές ότι ο εχθρός δεν είναι οι κατατρεγμένοι και οι απελπισμένοι που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά η τουρκική ηγεσία, που τους χρησιμοποιεί ως… μοχλό εκβιασμού προς την Ευρώπη.

– Σωστή η πρωτοβουλία του Μητσοτάκη να καλέσει την ευρωπαϊκή ηγεσία στον Έβρο για να διαπιστώσει επί τόπου το πρόβλημα, αλλά δεν αρκεί ο συμβολισμός.

– Θα στηρίξει έμπρακτα η Ευρώπη την Ελλάδα ή θα μείνει στα λόγια, στις γκρίζες ζώνες και στις ίσες αποστάσεις (βλέπε Γερμανία);

– Θα μοιραστεί μαζί μας το κόστος του προσφυγικού, όπως το έκανε το καλοκαίρι του ’15 και μετά το έκοψε μαχαίρι;

– Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την ξεπερασμένη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ώστε να είναι εφικτή και πιο αποτελεσματική η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από την ηπειρωτική χώρα;

Όλα αυτά – και πολλά άλλα – μπορεί να κάνουν πιο διαχειρίσιμη την κατάσταση, αλλά οριστική λύση δεν θα δοθεί αν δεν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Και αυτό, δεν είναι στο χέρι μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14