search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:38
MENU CLOSE

Eurogroup: Παράθυρο σε δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κορωνοϊού – Μέσα Μαρτίου οι αποφάσεις

04.03.2020 15:39
Πρόεδρος Eurogroup: Ελπίζω να περιορίσουμε την πανδημία πριν από το 2023 - Επιστροφή στη λιτότητα όταν έρθει η ώρα - Media

 

Στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου παραπέμπονται οι όποιες αποφάσεις για τη λήψη μέτρων ανάλογα με την έκταση και την ένταση των προβλημάτων από τον κορωνοϊό.

Στο σημερινό Eurogroup, που συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση, υπήρξε μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους υπουργούς 7- 8 χωρών (από τις βόρειες χώρες μίλησε μόνον ο Γερμανός υπουργός).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών επιθυμούν να υπάρξει μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων (σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής), κυρίως ως προς την πλευρά εξαιρέσεων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Ως προς την έκταση του προβλήματος, από το Eurogroup προκύπτει ότι η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται έως τώρα στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ χαρακτηρίζεται μέτρια στην Ισπανία και την Κροατία και καλύτερη στις χώρες του Βορρά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης είναι έτοιμοι να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ΕΕ εν μέσω έξαρσης του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι «δεν θα φεισθούν καμίας προσπάθειας». «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Σεντένο επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα εφαρμοσθούν με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες στις χώρες, διευκρινίζοντας ότι το πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση «ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον συντονισμό των αντιδράσεων των χωρών στην έξαρση του κοροναϊού, έγραψε ο Σεντένο στο Twitter την περασμένη εβδομάδα. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν και υπουργοί από χώρες – μέλη εκτός της Ευρωζώνης.

«Αυτή η έξαρση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η έκταση και η διάρκεια του προβλήματος εξακολουθεί να είναι αβέβαιη σε αυτή τη φάση», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία «δυνητική επίπτωση στην ανάπτυξη», περιλαμβανομένης μίας αποδιάρθρωσης της αλυσίδας προσφοράς. «Θα συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα μέσα πολιτικής για να επιτύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Οι πρώτες πολιτικές που πρέπει να αναπτύξουμε αμέσως είναι αυτές που απευθύνονται σε όσους επηρεάζονται άμεσα», τόνισε ο Σεντέντο. «Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές της Ευρώπης αλλά αυτό δεν αλλάζει τη φύση των πολιτικών, των προτεραιοτήτων». Το Eurogroup θα επανεξετάσει την κατάσταση σε συνεδριάσεις αυτό τον μήνα και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα», επεσήμανε ο Σεντένο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01