search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:44
MENU CLOSE

Ινομυαλγία: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

07.03.2020 06:26
Ινομυαλγία: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε - Media

Κόκκινο κρέας: Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό οδηγεί σε κόπωση και πόνο.

 

 

H ινομυαλγία είναι ένα μυοσκελετικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο με ιδιαίτερη ευαισθησία σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, γνωστά ως σημεία ευαισθησίας (tender points).

Τα σημεία ευαισθησίας είναι κατανεμημένα συμμετρικά στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του σώματος.

Η πάθηση συνδυάζεται με δυσλειτουργία του νευροενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος, σωματική κόπωση, γνωστικές διαταραχές (μνήμη), διαταραχές ύπνου, κεφαλαλγία, κατάθλιψη, ψυχολογικές διαταραχές κλπ., γι’ αυτό θεωρείται Σύνδρομο Κεντρικής Ευαισθητοποίησης και όχι μεμονωμένη νόσος.

Η ινομυαλγία εκδηλώνεται με πρωινή δυσκαμψία, ατονία, κράμπες, μείωση εύρους κινήσεων, ενώ ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή διαξιφιστικός, καθημερινός, παροξυσμικός.

Η ινομυαλγία συνυπάρχει συνήθως με άλλες παθήσεις όπως ευερέθιστο έντερο, διαταραχές ούρησης, κυστίτιδα, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, δυσλειτουργία κροταφογναθικής άρθρωσης.

Οι πάσχοντες από το σύνδρομο πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς συγκεκριμένες τροφές είναι δυνατόν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Δείτε ποιες είναι

Καφεΐνη: Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο. Παραμένει στον οργανισμό για αρκετές ώρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Μπορεί επίσης να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.

Επεξεργασμένη ζάχαρη: Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις τιμές σακχάρου στο αίμα, οι οποίες συνδέονται με κόπωση των επινεφριδίων. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πόνο σε πάσχοντες από ινομυαλγία, ενώ η απότομη πτώση του σακχάρου προκαλεί σύσφιξη των μυών και στρες.

Ασπαρτάμη: Μπορεί να αυξήσει ή να διεγείρει τους υποδοχείς πόνου του νευρικού συστήματος, προκαλώντας όξυνση του πόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε χρόνιο πόνο.

Κορεσμένα λιπαρά: Αναστέλλουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την ευαισθησία των απολήξεων στα νεύρα του πόνου.

Αλκοόλ: Αυξάνει τη φλεγμονή που ευθύνεται για τον πόνο, επειδή οι τοξίνες που παράγονται από αυτό δεν επεξεργάζονται καλά από τους ασθενείς με ινομυαλγία.

Πηγή: onmed.gr

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:44