search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα ροφήματα που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

07.03.2020 13:41
Στοιχεία που σοκάρουν: «Ορφανό» σχεδόν το ένα στα δύο κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Media

 

Πόσο αθώο μπορεί να είναι ένα κουτάκι αναψυκτικού; Τι κίνδυνο κρύβει για την υγεία μας η κατανάλωση ενεργειακών ποτών ή συσκευασμένων χυμών με πρόσθετα σάκχαρα;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association αποκάλυψε την όχι και τόσο φιλική για τον οργανισμό διάσταση της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών.

Ένα μόλις κουτί των 330 ml κάποιου ποτού πλούσιου σε πρόσθετα σάκχαρα (αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, ενεργειακά ποτά) την ημέρα αρκεί για να θέσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αναλύοντας στοιχεία από 6.000 ανθρώπους για ένα διάστημα 12 ετών (1991-2014), η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως η καθημερινή κατανάλωση της παραπάνω ποσότητας συνδέθηκε με αύξηση των τριγλυκεριδίων κατά 53% και μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης κατά 98%.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση προϊόντων light και 100% φυσικών χυμών, ωστόσο οι ειδικοί δεν συνιστούν την υπερκατανάλωση αυτών των ποτών ως εναλλακτική, καθώς η απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Η διατροφολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που συμμετείχε στην έρευνα, Samantha Heller, μοιράστηκε κάποιες συμβουλές ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση τέτοιων ποτών:

Για τα παιδιά, η κατανάλωση τέτοιων ποτών είναι απαγορευτική αφού μπορεί να τα εθίσει στη γλυκιά γεύση.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες, η σόδα με πρόσθετο άρωμα ή η προσθήκη λίγου φυσικού χυμού φρούτων ή βοτάνων σε απλό αναψυκτικό σόδας μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή.

Τέλος, πρότεινε εναλλακτικές όπως νερό, τσάι, καφές ή μη ζαχαρούχο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών και αναψυκτικών δεν προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος και σίγουρα δεν συνιστάται να αποτελεί μέρος της διατροφής των παιδιών.

Πηγή: ygeiamou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35