search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Π.Ο.Υ. για κορωνοϊό: Η απειλή πανδημίας είναι πολύ πραγματική

09.03.2020 17:04
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια «πολύ μακρά» επιδημία - Media

 

Σοβαρή ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα εγείρει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά τον κόσμο. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον «πολύ αληθινή», από τη στιγμή που η νόσος έχει προσβάλει πάνω από 110.000 ανθρώπους.
 

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή». «Τώρα που ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος. «Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία». «Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

ΟΗΕ: Να αφήσει η Βόρεια Κορέα την είσοδο γιατρών για εκτίμηση της κατάστασης

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε σήμερα την άποψη πως η Πιονγκγιάνγκ οφείλει να επιτρέψει την άφιξη στη χώρα γιατρών και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις μίας πιθανής εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού στον πληθυσμό της.

Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της κι έχει ανακοινώσει δραστικά προληπτικά μέτρα για τον πληθυσμό της απαγορεύοντας τις πτήσεις προς και από τη χώρα, αλλά και την είσοδο σε ξένους επισκέπτες. Ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως έως σήμερα κρούσματα του κοροναϊού.

Όπως όμως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Τομάς Οχέα Κιντάνα, η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να επιτρέψει την πλήρη κι απρόσκοπτη είσοδο σε ειδικούς γιατρούς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων». Ο ίδιος ζήτησε επίσης να υπάρξει «αναθεώρηση» των διεθνών κυρώσεων απέναντι στη Βόρεια Κορέα, εξηγώντας πως «μία περαιτέρω απομόνωση της χώρας δεν αποτελεί λύση». «Πολυάριθμοι Βορειοκορεάτες δεν έχουν επαρκή διατροφή, πάσχουν από κακή ανάπτυξη και κατά συνέπεια είναι πιο ευάλωτοι εάν προσβληθούν» από τον κοροναϊό, τόνισε ο Κιντάνα, καταθέτοντας την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως το 43% του πληθυσμού της Βορείου Κορέας δεν σιτίζεται επαρκώς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:56