search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:12
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις σε υγεία, οικονομία, εργασία

10.03.2020 09:37
Κορωνοϊός: Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις σε υγεία, οικονομία, εργασία - Media

 

Με προβληματισμό παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της εξάπλωσης του κορωνοϊού διεθνώς και στη χώρα μας και τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, την Οικονομία και την Εργασία.

Χθες ειδική σύσκεψη για το θέμα υπό τον Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου Στόχος της σύσκεψης ήταν να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να προκύψει μια πρόταση με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και για την οικονομία, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συνολικά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους παραπάνω τομείς αναμένεται να κάνει εντός της μέρας ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Νίκος Παππάς, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , ο Νίκος Μπίστης και ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης.

Στο επίπεδο της οικονομίας, και με το φόβο που κατακλύζει τις αγορές από την επιδημία να αποτυπώνεται στα χρηματιστήρια, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είδε με ανησυχία τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν» λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε ανάπτυξη στο 2,8% την παρέδωσε στο τέλος του 2019 στο1% – κάτι που αποδίδουν αποκλειστικά στους κυβερνητικούς χειρισμούς – ενώ στις δηλώσεις του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ ο πρωθυπουργός προεξόφλησε περαιτέρω εκτροπή από τους στόχους, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω χτυπούν καμπανάκι στην Κουμουνδούρου για το ενδεχόμενο έκτακτης λήψης δημοσιονομικών μέτρων. Επισημαίνουν ότι μια δικλείδα ασφαλείας θα ήταν ο Ειδικός Εγγυητικός Λογαριασμός που είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις ευρωεκλογές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από το 2020 στο 2,5% του ΑΕΠ. Η ύπαρξη ενός τέτοιου λογαριασμού, λένε, θα άφηνε δημοσιονομικό περιθώριο και για μέτρα ελάφρυνσης αλλά και για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης οικονομίας και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών από τον κορωνοϊό. Τώρα, τονίζουν, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή του να μην εφαρμόσει τον εγγυητικό λογαριασμό.

Ανησυχία για τη Δημόσια Υγεία λόγω Εκκλησίας- Ανάγκη στήριξη του ΕΣΥ

Τα παραπάνω προδιαγράφουν το πεδίο αντιπολιτευτικής κριτικής στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, επιλέγοντας, τουλάχιστον όπως λένε στελέχη του, να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους και να συμβάλλει εποικοδομητικά με προτάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας.

Είναι φανερό ότι στο πεδίο της αντιμετώπισης του ιού εκφράζεται μια ανησυχία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τις δυνατότητες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας- το υοποίου τη στήριξη ζητούν – να ανταποκριθεί όσο και για την περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης από την συγκαταβατική στάση της Πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία σε σχέση με τη λειτουργία της Κυριακής και τη Θεία Κοινωνία.

Χτες, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την οποία επέμεινε στη θέση ότι η Θεία Κοινωνία δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του ιού, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να πάρουν δημόσια θέση και να μην θυσιάζουν τη δημόσια Υγεία στο βωμό του πολιτικού κόστους.

«Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εξίσου μεγάλο σεβασμό στη Χριστιανική πίστη και στο θρησκευτικό συναίσθημα, τα μυστήρια της Εκκλησίας είτε αναστέλλονται είτε τροποποιούν το τελετουργικό τους. Μόνο στη χώρα μας έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας πολιτείας που δεν τολμά να πει το αυτονόητο» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «δεν είναι θέμα ευσέβειας αλλά κοινωνικής ευθύνης. Και με τη Δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:12