search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:20
MENU CLOSE

Επέστρεψαν οι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο

11.03.2020 12:07
Επέστρεψαν οι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο - Media

 

Με θετικά πρόσημα, αλλά μακριά από τα πρωινά υψηλά συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, καθώς η ισχυρή ανοδική αντίδραση της Wall Street χθες, σε συνδυασμό με την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει αιφνιδιαστικά τα επιτόκιά της, έδωσαν τον πρώτο λόγο στους συγκρατημένα αισιόδοξους.

Πιο συγκεκριμένα, σε μείωση του επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25% από 0,75%, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σε μια απρόσμενη κίνηση, επικαλούμενη το οικονομικό σοκ λόγω του κορωνοϊού, ενώ ανακοίνωσε και μέτρα χρηματοδότησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

“Χτύπημα 820 δισ. δολαρίων αναμένεται να έχει στα έσοδα ο τομέας επαγγελματικών ταξιδίων παγκοσμίως από τον κορωνοϊό, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει τις μισές από αυτές τις απώλειες”, σύμφωνα με έρευνα του Global Business Travel Association (GBTA).

“Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα μεγάλο οικονομικό σοκ παρόμοιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008” επισείει η Κριστίν Λαγκάνρτ, ζητώντας από τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν επειγόντως. Παράλληλα, έδωσε σήμα ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις δικές της κινήσεις.

“Αναπόφευκτη δείχνει η ύφεση στην ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς ενισχύεται η επιδημία του κορωνοϊού”, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της HSBC.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη με αρνητικό πρόσημο και ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες, να επαναπροσεγγίζει το όριο των 600 μονάδων, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα και τις εναλλαγές προσήμων που σημειώθηκαν στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 640,17 (+1,90%) και 602,07 μονάδων (-4,17%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 37 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2,22%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-5,92%), Πειραιώς (-6%), ΑΔΜΗΕ (-6,33%), Viohalco (-9,58%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-9,20%), ΔΕΗ (-6,55%), ΕΧΑΕ (-5,74%), Lamda Development (-8,31%), Fourli (-5,85%), ΟΛΠ (-6,71%), Σαράντη (-5,48%) και Τέρνα Ενεργειακή (-5,71%).

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, η ψυχολογία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και από το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Κω. “Εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:20