search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:31
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ώρα ευθύνης και όχι αντιπαράθεσης – Σανίδα σωτηρίας για οικονομία και κοινωνία το μαξιλάρι των 37 δισ.

16.03.2020 18:15
img-20200316-wa0001
 
«Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, είναι η ώρα της ευθύνης» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ζήτησε την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό γιατί θεωρεί «ότι η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση που απειλεί τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συνοχή της κοινωνίας». Συνεπώς «τώρα δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει ο ίδιος, μετέφερε στον πρωθυπουργό το μήνυμα ότι «τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να βοηθήσουν τη Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση». Παράλληλα κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας εισαγωγικά αναφέρεται στην σημασία του κοινωνικού κράτους που αναδεικνύεται εξ αφορμής της πανδημίας και τις προσπάθειες που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή του παρά τα μνημόνια.
 
«Οι ιδεολογικές διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη είναι γνωστές. Η σημαντικότερη εξ αυτών ίσως είναι η διαφωνία μας για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια κοινωνία. Σήμερα ωστόσο μπροστά στο φόβο για την απώλεια της ζωής, όλοι στρεφόμαστε στο Δημόσιο σύστημα υγείας».
 
«Κανείς» συνέχισε «δεν μπορεί να παραβλέψει που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αποκρούσει τις ακραίες λογικές των μνημονίων που ήθελαν 2,5εκ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στη χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας που άφησε η κυβέρνησή του μετά την έξοδο από τα μνημόνια, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και η Δημόσια Υγεία.
 
«Κανείς» είπε «δεν μπορεί να αγνοήσει πως αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που καταφέραμε το καλοκαίρι του 18, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ακραίας λιτότητας, σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά, χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το μαξιλάρι ασφάλειας των 37δις ευρώ. Αυτό το μαξιλάρι μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».
 
«Κάλεσα λοιπόν τον πρωθυπουργό» συνεχίζει η δήλωση Τσίπρα «να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα, αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδώσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία».
 
Οι προτάσεις για οικονομία, υγεία, κοινωνία
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό:
 
-Να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων απο εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δις. Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις, να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δις να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ανεξαρτήτως τη όποιας απόφασης ληφθεί στο Eurogroup, να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 37 δις για τις ανάγκες που θα προκύψουν».
 
Με πρώτη προτεραιότητα «την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού», το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.
 
-Να προχωρήσει επίσης στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα.
 
-Τον κάλεσε επίσης, να μη διστάσει να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα:
 
-Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις.
 
-Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
 
-Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.
 
-Να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
 
-Να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.
 
«Χειροκροτάμε και στηρίζουμε έμπρακτα»
Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των πολιτών να χειροκροτήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη απέναντι στην εξάπλωση του ιού.
 
«Τούτες τις ώρες όλοι οφείλουμε να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση. Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε.
 
Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από τη κρίση».
 
«Ας γίνει η κρίση αυτή η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Και ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά και την ανεκτίμητη για ώρες σαν αυτή αξία της ενίσχυσης της Δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30