search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:31
MENU CLOSE

Goldman Sachs: Ο κορονοϊός αύξησε κατά 2 εκατ. τους ανέργους στις ΗΠΑ

21.03.2020 10:30
Goldman Sachs: Ο κορονοϊός αύξησε κατά 2 εκατ. τους ανέργους στις ΗΠΑ - Media

 

Την τεράστια αναταραχή που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με αυτά μόνο την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκαν 70.000 αιτήσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 281.000 σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Όμως σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο αριθμός των ανέργων που προκαλεί η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ ο κορονοϊός ανέρχεται πολύ υψηλότερα και φτάνει τα 2.000.000 άτομα. Μάλιστα ο οίκος αξιολογήσεων προβλέπει ο αριθμός των ανέργων στη χώρα που θα καταβάλουν αίτηση για ένταξη στο επίδομα ανεργίας, θα φτάσει ταχύτατα στα 2,5 εκατομμύρια, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προβαίνουν σε παύση των δραστηριοτήτων τους.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αμερικανική αγορά εργασίας, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το “ρεκόρ” του 1982 όταν περί τις 700.000 είχαν ζητήσει επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με τον David Choi, οικονομολόγο της Goldman Sachs, πολλές αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση άνευ προηγουμένου στα αιτήματα για ένταξη στα επιδόματα ανεργίας. Όπως ανέφερε, την κατακόρυφη αυξητική τάση σηματοδοτούν τα στοιχεία από 30 αμερικανικές πολιτείες, ενώ συμπλήρωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν και τα αιτήματα για το επίδομα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόνο στη Νέα Υόρκη ως το μεσημέρι της Πέμπτης το γραφείο για τα επιδόματα ανεργίας είχε δεχθεί 159.000 κλήσεις, αριθμός 16πλάσιος του κανονικού. Αξιωματούχοι της πολιτείας χαρακτηρίζουν την επέλαση της ανεργίας ανάλογη με αυτή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κατακόρυφη άνοδος παρατηρήθηκε και τη Φλόριντα. Μέσα σε τρεις ημέρες (από Δευτέρα έως Τετάρτη αυτή την εβδομάδα) οι υπηρεσίες δέχθηκαν 76.000 αιτήματα, όταν ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα αυτά δεν είχαν ξεπεράσει τις 28.000.

Η ίδια κατάσταση και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες, όπως για παράδειγμα στο Κολοράντο όπου μόνο την Πέμπτη οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν τις 6.800 όταν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ξεπέρασαν συνολικά τις 400.

Η εκτόξευση των αιτήσεων την τρέχουσα εβδομάδα είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι την περασμένη χρονιά η ανεργία είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, φτάνοντας στο 3,5%.

Πηγή: capital.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18