18/09/2020 20:32:15
2.3.2010

Ο Ομπάμα μειώνει τα πυρηνικά όπλα

Ο Ομπάμα μειώνει τα πυρηνικά όπλα - Media

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεξεργάζεται μία νέα αμυντική στρατηγική η οποία περιλαμβάνει την εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η στρατηγική αυτή, η οποία βρίσκεται
στα τελευταία στάδια της ολοκλήρωσής της αποβλέπει σε μεγάλη μείωση των αποθηκευμένων πυρηνικών όπλων, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα μία ισχυρή και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη.

Πρόκειται για την πρώτη τροποποίηση της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής από το 2002, η οποία θα ξεπεράσει σε εύρος τις προηγούμενες . Στο πλαίσιο της αποδίδεται αυξημένος ρόλος στα συμβατικά όπλα για την αποτροπή, ενώ
εγκαταλείπονται πυρηνικά όπλα που προωθούσε η κυβέρνηση Μπους.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων θα μειωθούν οι πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν οι ΗΠΑ κατά αρκετές χιλιάδες, αλλά κάποιες πλευρές της νέας πολιτικής φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τη σκληρή αντίδραση του αμερικανικού πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου και η σχετική συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξέταση της πυρηνικής στρατηγικής θα παρουσιαστείσ το Κογκρέσο με καθυστέρηση δύο μηνών. Οι υποστηρικτές της αποπυρηνικοποίησης ζητούν από τον Ομπάμα να διακηρύξει ότι μοναδικός στόχος
του πυρηνικού όπλου είναι η αποτροπή μιας πυρηνικής δύναμης να απειλήσει τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται και την απομάκρυνση τουλάχιστον διακοσίων πυρηνικών τακτικών κεφαλών από την Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε αντέδρασε αμέσως στις προγραμματιζόμενες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από το γερμανικό έδαφος.

Οπως δήλωσε, η πρόθεση των ΗΠΑ για σημαντικό περιορισμό των πυρηνικών όπλων, τον ενθαρρύνει για να συνεχίσει να πιέζει για αφοπλισμό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση απομάκρυνσης των τελευταίων πυρηνικών
όπλων που σταθμεύουν στη Γερμανία.

Ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι ο αφοπλισμός είναι σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση ενός ειρηνικού κόσμου χωρίς διάδοση των πυρηνικών όπλων και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του και η Ρωσία έχει καταλάβει ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον αφοπλισμό και εύχεται να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.