search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:16
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πιέζει για στήριξη – «μαμούθ» σε Υγεία και Οικονομία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2118
24-3-2020
24.03.2020 04:00
syriza_4-6.jpg

 

Απαραίτητη η «ατομική ευθύνη», αλλά μεγαλύτερη η ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας

Με προβληματισμό, ανησυχία και προτάσεις παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο διπλό μέτωπο της Υγείας και της Οικονομίας, έχοντας διακηρύξει από τη μία ότι βάζει πλάτη και από την άλλη ότι δεν θα σιωπά μπροστά στην κυβερνητική ολιγωρία. Η αντιπολιτευτική τακτική ισορροπεί μεταξύ αυτών των δύο, πότε ανεβάζοντας και πότε μετριάζοντας τους τόνους, με τον Τσίπρα να διαμηνύει συχνά – πυκνά ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και όχι της αντιπαράθεσης».

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το κυβερνητικό επιτελείο: από τη μία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όπως έχει φανεί το τελευταίο διάστημα επιζητεί σταθερά την επικοινωνία και την άμεση πληροφόρηση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις.

Δίαυλοι επικοινωνίας τηρούνται και μεταξύ του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Βασίλη Κικίλια, όπως ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ενώ το κόμμα έχει συγκροτήσει Παρατηρητήριο που παρακολουθεί το σύστημα Υγείας, πώς υλοποιούνται οι εξαγγελίες, τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες που εμφανίζονται κ.λπ.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω καραντίνας, συνεχίζει τις επαφές (με τη μορφή των τηλεδιασκέψεων) με αρμόδιους φορείς. Την περασμένη Πέμπτη επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, ενώ χθες σειρά είχαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Καχυποψία

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, δηλαδή την απαγόρευση ή τον περιορισμό των «άσκοπων» μετακινήσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντέδρασε απορριπτικά, προτίμησε ωστόσο να αναδείξει το θέμα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.

Το σκεπτικό της Κουμουνδούρου είναι ότι η καραντίνα από μόνη της δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αντιθέτως χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση το μέτωπο της δημόσιας υγείας για να τηρηθεί ένα «ισοζύγιο», θα μπορούσαμε να πούμε, μεταξύ των δύο αυτών μέτρων δράσης ώστε να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπισή της. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τα νέα μέτρα με μία ακόμη τηλεοπτική δήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε το μήνυμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μήνυμα το οποίο ανέδειξε και στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής προς ενημέρωση εν όψει των ανακοινώσεων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το μήνυμα πως πέρα από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, «τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση που οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Εδώ δεν χωρούν ρητορικές διαβεβαιώσεις και αόριστες εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένες πράξεις που θα θωρακίσουν σήμερα κιόλας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκεί που χτυπά η καρδιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής «ουδέν νεώτερον από το νοσοκομειακό μέτωπο», για να παραφράσουμε ένα γνωστό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στον βαθμό, λοιπόν, που δεν υπάρχει ενημέρωση αν και πώς προχωρούν οι εξαγγελθείσες προσλήψεις προσωπικού αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ, η Κουμουνδούρου βλέπει με καχυποψία την εστίαση του πρωθυπουργού και συνολικά των κυβερνητικών στελεχών στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών και τις συνεχείς εκκλήσεις για συμμόρφωση στα μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού.

Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν ότι οι αναφορές στην ατομική ευθύνη τήρησης των μέτρων πρόληψης είναι μονομερής και αποσιωπούνται οι ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των δομών Υγείας.

Εν ολίγοις στο μυαλό των επιτελών της Κουμουνδούρου υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να σπεύδει προκαταβολικά να ρίξει την ευθύνη στους «απείθαρχους» πολίτες για τις ανεπάρκειες της πολιτείας, οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται το επόμενο διάστημα και όσο θα αυξάνονται οι ανάγκες νοσηλείας που θα πιέζουν το σύστημα Υγείας.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Τόσο οι εκτιμήσεις για την εκθετική διάδοση του ιού στη χώρα όσο και τα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μπει σε δραματική φάση (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) προοιωνίζονται δύσκολες καταστάσεις τις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιτακτικά εδώ και τώρα τη στήριξη του συστήματος με ιατρικό προσωπικό και μέσα, καθώς και την ενίσχυση του αριθμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα, από την Κουμουνδούρου όσο περνούν οι ημέρες ενισχύεται ο συναγερμός για την κάλυψη των αναγκών της Υγείας και πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσουν οι προσλήψεις, να διανεμηθούν με ορθολογικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές οι παρτίδες των μέσων ατομικής προστασίας που απέστειλε η Κίνα τις προηγούμενες μέρες, να ανοίξουν και να είναι σε ετοιμότητα όλες οι ΜΕΘ και να υπάρξει και επίταξη ιδιωτικών κλινών. Επίσης, όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, θα πρέπει να αρχίσει να μπαίνει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα στον κρατικό σχεδιασμό με τις δομές της (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία) που έχουν αξιόμαχο και εξίσου εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να αρχίσουν να αποσυμφορούνται τα δημόσια νοσοκομεία. Έμφαση έδωσε και στις προσλήψεις, ζητώντας να προχωρήσουν οι 4.000 προσλήψεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με κίνητρο – απαραίτητο αυτή την κρίσιμη ώρα που ζητείται να μπουν μπροστά στη μάχη κατά της πανδημίας – την προοπτική της μονιμοποίησης και της κάλυψης των σταθερών αναγκών του συστήματος. Αντ’ αυτού βέβαια, χθες το υπουργείο Υγείας βγήκε να καλέσει εθελοντές …

Όσο για τα οικονομικά μέσα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία, γιατί από τη μία και το μαξιλάρι των 37 δισ. υπάρχει και το έκτακτο πακέτο της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την επίσημη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε.

Πακέτο 30 δισ.

Γενναία οικονομική ενίσχυση όμως δεν προτείνει μόνο για την Υγεία ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι όσα έχει εξαγγείλει ώς τώρα η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή.

Σε άρθρο του στο κυριακάτικο «Έθνος» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ζητά ένα επιβλητικό και εμπροσθοβαρές «πρόγραμμα σωτηρίας της οικονομίας», έκανε την πρόταση για ένα πακέτο τουλάχιστον 30 δισ. που, όπως είπε, πρέπει να δώσει η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2021. Ειδικότερα, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που «δεν μπορεί καταρχάς να είναι μικρότερο από 30 δισ. ευρώ» με ορίζοντα τουλάχιστον το 2020 και με προοπτική δυνητικά για το 2021.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ για φέτος που θα πάνε σε ένα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων αντίστοιχο του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες, με στόχο την εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

Άλλα 10 δισ., σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους και αντίστοιχο ποσό για τον επόμενο χρόνο, να διατεθούν ως δημοσιονομικός χώρος «για παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, που θα ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το κοινωνικό κράτος, που θα κρατήσουν την κοινωνία και την οικονομία όρθια».

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν επισημάνει ότι η παρέμβαση αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα και προληπτικά, όχι εκ των υστέρων, διότι τότε θα είναι αργά.

Ο «όφις» των αγορών

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει και μια προβολή στην επόμενη μέρα, βάζοντας υποθήκη για το άνοιγμα της συζήτησης υπέρ του κοινωνικού κράτους όταν περάσει η κρίση πανδημίας, και ιδιαιτέρως όσον αφορά τη στήριξη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα, στο εν λόγω άρθρο ο Αλέξης Τσίπρας διακινδύνεψε την εκτίμηση ότι τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις τις έχει σκοτώσει ο κορωνοϊός (!) «μαζί, δυστυχώς, με χιλιάδες συνανθρώπους μας, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν αυτά τα μοντέλα, αυτές οι αντιλήψεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είχαν επιβληθεί σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο, είτε οικειοθελώς από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως η σημερινή δική μας, του κ. Μητσοτάκη, είτε υπό τον εκβιασμό του ΔΝΤ και των αγορών».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ενισχύσει την αντιπολιτευτική του τακτική, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος και την Υγεία με τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης αυτούς τους 7 – 8 μήνες ή με τα πεπραγμένα και τις διακηρύξεις στελεχών της, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, την περίοδο 2012 – 2014.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του κοινωνικού κράτους οι συγκρίσεις βγάζουν σαφώς νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια των πολιτών, ευελπιστώντας ότι την επόμενη μέρα θα θυμούνται ποια πολιτική δύναμη μπορεί να στηρίξει το κοινωνικό σύνολο σε κρίσιμες ώρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01