search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:48
MENU CLOSE

Κορονοϊός: Ποια σωματικά υγρά τον μεταδίδουν – Πότε κάποιος είναι μεταδοτικός

29.03.2020 11:52
Κορωνοϊός: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης στο Κάιρο  - Media

 

Το κλινικό φάσμα της νόσου COVID-19 κυμαίνεται από ήπια ασθένεια με μη-συγκεκριμένα  συμπτώματα οξείας αναπνευστικής νόσου, έως σοβαρή πνευμονία με αναπνευστική ανεπάρκεια και σηπτικό σοκ. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις ασυμπτωματικής μόλυνσης με COVID-19.

Ο κορονοϊός σε γενικές γραμμές μεταδίδεται κυρίως σε άτομα που είχαν παρατεταμένη, απροστάτευτη στενή επαφή με έναν ήδη ασθενή με συμπτωματική επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 και σε άτομα που ζουν ή έχουν πρόσφατα επισκεφθεί σε περιοχές με εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Κορονοϊός: Ποιοι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά

Από τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.

Κορονοϊός: Πότε κάποιος είναι πιο μεταδοτικός

Η έναρξη και η διάρκεια της μολυσματικότητας για τον SARS-CoV-2 δεν είναι ακόμη λεπτομερώς γνωστές. Είναι πιθανό ότι το RNA του ιού μπορεί να ανιχνεύεται στην άνω ή κάτω αναπνευστική οδό για περίοδο αρκετών εβδομάδων μετά την εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, η ανίχνευση του ιικού RNA δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μολυσματικός ιός. Έχει αναφερθεί ασυμπτωματική μόλυνση με SARS-CoV-2, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό τι ρόλο παίζει η ασυμπτωματική μόλυνση στην μετάδοση. Ομοίως, ο ρόλος της προσυμπτωματικής μετάδοσης (ανίχνευση λοίμωξης κατά την περίοδο της επώασης του ιού και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων) είναι άγνωστος. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2 υποδηλώνει ότι η περίοδος επώασης μπορεί να κυμαίνεται από 2-14 ημέρες.

Κορονοϊός: Ποια σωματικά υγρά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό

Υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την ανίχνευση του SARS-CoV-2 και του λοιμογόνου ιού σε κλινικά δείγματα. Το RNA του SARS-CoV-2 έχει ανιχνευθεί σε δείγματα άνω και κάτω αναπνευστικής οδού, ενώ ο κορονοϊός έχει εντοπιστεί και σε δείγματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, σε βρογχοκυψελιδικό υγρό (από τους πνεύμονες), αλλά και στα δάκρυα των ματιών.

Το RNA του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε επίσης σε δείγματα αίματος και κοπράνων, αλλά είναι αγνωστό αν υπάρχει λοιμώδης ιός σε εξωπνευμονικά δείγματα. Η διάρκεια της ανίχνευσης RNA του SARS-CoV-2 σε δείγματα άνω και κάτω αναπνευστικής οδού και σε εξωπνευμονικά δείγματα δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά μπορεί να είναι αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο.

Ο κορονοϊός έχει εντοπιστεί επίσης σε δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν άλλα μη αναπνευστικά υγρά του σώματος από ένα μολυσμένο άτομο, συμπεριλαμβανομένου του εμετού, του μητρικού γάλακτος ή του σπέρματος μπορούν να περιέχουν βιώσιμο και μολυσματικό SARS-CoV-2.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:45