02/06/2020 23:26:36

Βαθιά παγκόσμια ύφεση για το 2020 «βλέπει» η Fitch

Βαθιά παγκόσμια ύφεση για το 2020 «βλέπει» η Fitch - Media

 

Καθώς η κρίση που έχει φέρει ο κορωνοϊός κλιμακώνεται, η Fitch Ratings αναμένει μια βαθιά παγκόσμια ύφεση για φέτος, με την πτώση του ΑΕΠ το 2020 να αγγίζει αυτή που ζήσαμε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποημένη έκθεση του οίκου  για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 1,9% το 2020. Τον Μάρτιο, η Fitch είχε προβλέψει παγκόσμια αύξηση άνω του 1%.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,3%, της ευρωζώνης κατά 4,2% και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 3,9% φέτος.

Η ανάκαμψη της Κίνας από τη διαταραχή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα μειωθεί δραματικά από την παγκόσμια ύφεση και η ετήσια ανάπτυξη θα είναι κάτω από το 2%, σημειώνει η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης παρατηρεί ότι οι πολιτικές lockdown που εφαρμόζονται για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού επηρέασαν δραματικά την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα. Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα μέτρα.

"Η μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το σύνολο του έτους είναι ίση με αυτήν κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά το άμεσο χτύπημα στη δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι χειρότερο", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch, Brian Coulton.

"Οι βασικές μας προβλέψεις δεν βλέπουν το ΑΕΠ να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από τον ιό μέχρι τα τέλη του 2021 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο Coulton.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.