search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:33
MENU CLOSE

Έγκριση 1,2 δισ. ευρώ από Κομισιόν για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

08.04.2020 19:33
Έρευνα Ευρωκοινοβουλίου: 53% των Ευρωπαίων δυσαρεστημένοι από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Media

 

Το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού, ενέκρινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα καταστήσει δυνατή την παροχή άμεσων επιχορηγήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν στη συνέχεια» τονίζει σε δήλωσή της η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Επισήμανε πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έξαρση του κορωνοϊού και διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη, «με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Αναφερόμενη στα ελληνικά μέτρα στήριξης, η Κομισιόν σημειώνει ότι μετά την έγκριση του ελληνικού μέτρου παροχής εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στις 3 Απριλίου και ενός δεύτερου καθεστώτος χθες, για την παροχή επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, ένα καθεστώς στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Η στήριξη έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και το καθεστώς έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προσθέτει.

Περαιτέρω διευκρινίζει ότι το καθεστώς αυτό προορίζεται να καλύψει τόκους ύψους έως και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία επί των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων (δανείων με σταθερή ληκτότητα, ομολόγων ή τραπεζικών υπεραναλήψεων) για περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 2 μήνες και συμπληρώνει πως το καθεστώς θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας και θα καλύπτει τις ΜΜΕ στους τομείς που επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού. Ορίζεται επίσης ότι το καθεστώς προορίζεται να στηρίξει τη ρευστότητα των ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσχέρειες λόγω της έξαρσης της νόσου και, ως εκ τούτου, να άρει τη σοβαρή διαταραχή της ελληνικής οικονομίας.

Η Επιτροπή, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) τα ποσά των ενισχύσεων δεν υπερβαίνουν το όριο που προβλέπεται στο προσωρινό πλαίσιο, ii) οι επιχορηγήσεις χορηγούνται μόνο σε φερέγγυες επιχειρήσεις, iii) το καθεστώς έχει προσωρινό χαρακτήρα και iv) είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκλήθηκε από την έξαρση του κορονοϊού.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο και στη βάση αυτή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:33