search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:29
MENU CLOSE

Αμφιλεγόμενη η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

12.07.2012 08:26
Αμφιλεγόμενη η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα - Media

Αν και παραµένει σε πειραµατικό στάδιο ακόµη, η τεχνολογία της δέσµευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture & storage – CCS) φαίνεται ότι βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα διεθνών οργανισµών όπως η ∆ιακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιµατική Αλλαγή, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται διατεθειµένη να αποδεσµεύσει πόρους για τη στήριξη της εν λόγω τεχνολογίας.

Αν και παραµένει σε πειραµατικό στάδιο ακόµη, η τεχνολογία της δέσµευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture & storage – CCS) φαίνεται ότι βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα διεθνών οργανισµών όπως η ∆ιακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιµατική Αλλαγή, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται διατεθειµένη να αποδεσµεύσει πόρους για τη στήριξη της εν λόγω τεχνολογίας. Η τεχνική της έγχυσης µεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος προκρίνεται ως µία βιώσιµη λύση για τη µείωση των αερίων του θερµοκηπίου και µέχρι σήµερα εφαρµόζεται, σε µικρή κλίµακα, στο πλαίσιο εξορύξεων πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι επιστήµονες επισηµαίνουν ότι πρόκειται για µια δαπανηρή, µη ασφαλή κι ενδεχοµένως µη αποτελεσµατική τεχνολογία. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα δύο Αµερικανών επιστηµόνων, η χρήση CCS ενδέχεται να προκαλέσει ακόµη και σεισµούς. Ο καθηγητής Γεωφυσικής Μαρκ Ζόµπακ και ο περιβαλλοντολόγος Στίβεν Γκόρλικ, από το Πανεπιστήµιο του Στάνφορντ, υποστηρίζουν στην έρευνά τους, η οποία δηµοσιεύεται στην αµερικανική επιστηµονική επιθεώρηση «PNAS», ότι η τεχνολογία CCS, κατά την οποία µεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα θα αποθηκεύονται για µεγάλα χρονικά διαστήµατα σε γεωλογικούς σχηµατισµούς στο υπέδαφος, είναι µη ρεαλιστική. Όπως εξηγούν, η αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων στο υπέδαφος δηµιουργεί πίεση που µπορεί να οδηγήσει σε σεισµούς. Από την άλλη, επισηµαίνουν ότι ακόµη και µικροί σεισµοί, που σηµειώνονται παντού στο εσωτερικό των ηπείρων, µπορεί να προκαλέσουν ρήγµατα στις δεξαµενές αποθήκευσης επιτρέποντας τη διαφυγή του αερίου στην επιφάνεια. Ο Ζόµπακ κατατείνει στο συµπέρασµα ότι δεν µπορεί να θεωρείται ευρείας κλίµακας λύση στο πρόβληµα της µείωσης των εκποµπών του διοξειδίου του άνθρακα µια τεχνολογία που κοστίζει τρισεκατοµµύρια δολάρια και µπορεί να οδηγήσει σε σεισµούς µεγάλου µεγέθους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26