search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:02
MENU CLOSE

Τουρκικά έγγραφα αποκαλύπτουν πώς η ΜΙΤ κατασκοπεύει Γκιουλενιστές στην Ελλάδα

21.04.2020 07:58
Τουρκικά έγγραφα αποκαλύπτουν πώς η ΜΙΤ κατασκοπεύει Γκιουλενιστές στην Ελλάδα - Media

 

Απόρρητα έγγραφα που έφερε στην επιφάνεια το δίκτυο Nordic Monitor, αποκαλύπτουν πως η Τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ, έχει διεισδύσει σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, προκειμένου να κατασκοπεύσει επικριτές της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με μία διαβαθμισμένη αστυνομική έκθεση, που συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, μέλη της κοινότητας Γκιουλέν που επικρίνουν τον Ερντογάν αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Ελλάδα για ν’ αποφύγουν τα πρωτοφανή μέτρα καταστολής εαντίον τους.

Το έγγραφο -που δημοσιοποίησε το Nordic Monitor- σφραγίστηκε ηλεκτρονικά με ημερομηνία 29/6/2019 όταν και κοινοποιήθηκε ως έγγραφο εσωτερικό σε άλλους κλάδους της κυβέρνησης, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi).

Αν και οι απόρρητες δραστηριότητες της MIT στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστές -όπως σημειώνει το δίκτυο Nordic Monitor- το έγγραφο αποτελεί σπάνιο αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τέτοιες επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος.

Το έγγραφο αποκαλύπτει την παρακολούθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει ονόματα και σχέδια αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό διωγμένοι από το καθεστώς Ερντογάν.

Η επεξηγηματική σημείωση για μία γυναίκα που ονομάζεται Hilal Bilim, η οποία είναι καταζητούμενη με κατηγορίες που συνδέονται με τον Γκιουλέν, αναφέρει πως «είναι μία από αυτές που εγκατέλειψαν την Τουρκία, μετά από την (στημένη) απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Ως αποτέλεσμα της εργασίας πληροφοριών, εντοπίστηκε πως πρόκειται για μία εκ των Γκιουλενιστών που έμεινε σε κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα», σημειώνοντας πως ορισμένα μέλη που πρόσκεινται στον Γκιουλέν είχαν περάσει παράνομα στην Ελλάδα και μερικά από αυτά παρέμειναν υποβάλλοντας αίτηση ασύλου, ενώ άλλα προωθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως στη Γερμανία.

Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα η διαβαθμισμένη πληροφορία αποκαλύφθηκε σε ποινική έρευνα που εποπτεύεται από τον εισαγγελέα της Άγκυρας, Αντέμ Ακιντζί, σχετικά με έναν αριθμό Γκιουλενιστών που ζουν στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο τούρκος δημοσιογράφος Hasan Cücük που ζει στη Δανία, ο οποίος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, γεγονός που οδήγησε τη δανέζικη υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών να τον μεταφέρει το 2017 σε ασφαλές μέρος.

Η Bilim περιγράφεται ως δασκάλα που δούλεψε για ένα σχολείο του Γκιουλέν στην Τουρκία με το ένταλμα της να έχει εκδοθεί από το 2ο Κακουργιοδικείο Ικονίου.

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα σημείωμα περιγράφεται και το προφίλ του συζύγου της Cemal Bilim.
Σύμφωνα με μία αναφορά από το κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης 96.719 δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί εκδιώχθηκαν από δημόσια κι ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατά την περίοδο 2016-2017, φυλάκισε περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς απέλυσε αυθαίρετα 34 185 εκπαιδευτικούς του δημοσίου 5719 ακαδημαϊκούς συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από κρατικά πανεπιστήμια.

Η Ελλάδα, λόγω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, αποτελεί σημαντικό προορισμός για αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογαν, συμπεριλαμβανομένων και των Γκιουλενιστών, που επιδιώκουν να αποφύγουν την οργή του. «Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών που ήδη λειτουργούν για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας ομάδες μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στο γειτονικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το απόρρητο έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τους επικριτές της, ακόμη και αν αυτοί καταφέρουν και περάσουν στην Ελλάδα και ζητήσουν άσυλο βάσει των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» καταλήγει το Nordic Monitor.

Διαχειριστής του «Νordic Μonitor» είναι ο Τούρκος δημοσιογράφος, πρώην συντάκτης της εφημερίδας Ζαμάν, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ που έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό και καταζητείται από τις τουρκικές Αρχές. Σήμερα ζει στην Στοχόλμη όπου έχει λάβει πολιτικό άσυλο και διευθύνει το δίκτυο Nordic Research and Monitoring, καλύπτοντας -και ενίοτε αποκαλύπτοντας- θέματα για θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή Τουρκία.

Ουσιαστικά το δίκτυο Nordic Research and Monitoring λειτουργεί με την ίδια λογική του WikiLeaks, δημοσιοποιώντας έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία.

Το Nordic Monitor και ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποτελούν «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει δημοσιοποιώντας απόρρητα τουρκικά έγγραφα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01