search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:42
MENU CLOSE

B. Δημάκης: Απαντά με απεργία δίψας στη βίαιη μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών

27.04.2020 08:55
Σε απεργία πείνας και δίψας μέχρις εσχάτων ο Βασίλης Δημάκης - Media

 

Μετά την επταήμερη απεργία πείνας ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης ξεκινάει σήμερα και απεργία δίψας καταφεύγοντας στο ύστατο μέσο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του EKΠΑ.

Ο τριτοετής φοιτητής μετήχθη βίαια το βράδυ της 16ης Απριλίου από τις Φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά. Είχε προηγηθεί ειρηνική κινητοποίηση κρατουμένων με αίτημα την αποσυμφόρηση του καταστήματος εν μέσω πανδημίας. Στην πολιτική δήλωσή του περιγράφει τον τρόπο της μεταγωγής του:

«Στις 21.30 εισέβαλαν στο κελί μου πάνοπλοι άντρες των ΕΚΑΜ και φωνάζοντας “ψηλά τα χέρια” και ένα σωρό άλλα με έσυραν εκτός του κελιού, με κόλλησαν στον τοίχο, με έδεσαν πισθάγκωνα παρότι έβλεπαν ότι κούτσαινα εμφανώς και ότι το δεξί μου πόδι ήταν πρησμένο από έλλειψη μαγνησίου, απότοκο της προηγούμενης απεργίας πείνας και δίψας πριν δύο έτη ακριβώς.

»Τότε που προάσπιζα τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα ζητώντας τη μη εξαίρεσή μου από το θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τον οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνω και τηρώ μέχρι κεραίας. Παρεμπιπτόντως με βρήκαν να διαβάζω ένα από τα πέντε μαθήματα του 6ου εξαμήνου.

»Με πήραν φορώντας παπούτσι στο πόδι το αριστερό και παντόφλα στο δεξί και ενώ εγώ σφάδαζα από τους πόνους στο δεξί μου πόδι οδηγήθηκα στην Πέτρου Ράλλη, όπου παρέμεινα για ένα βράδυ και το πρωί χαράματα, με ειδική μεταγωγή και συνοδεία δύο περιπολικών, οδηγήθηκα στη φυλακή Γρεβενών, ρίχνοντάς με σε ένα κελί των πειθαρχείων όπου δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή».

Ο Β. Δημάκης τελείωσε το Λύκειο στις Φυλακές Πάτρας, όπου δεν υπάρχει σχολείο. Διάβασε μόνος του και όχι μόνο κατάφερε να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο αλλά οι εξαιρετικές επιδόσεις του είχαν αποτέλεσμα να επιλεγεί πέρυσι και φέτος ως υπότροφος.

Ομως για άλλη μία φορά βλέπει την Πολιτεία να ακυρώνει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει για να σπουδάσει και διεκδικεί «την επαναμεταγωγή μου στον κοιτώνα μου στον Κορυδαλλό, όπου έχω και όλες τις σημειώσεις που αφορούν τις επικείμενες εξετάσεις για το 6ο εξάμηνο».

Αλλά τι έκανε ο Β. Δημάκης για να μεταφερθεί εν μια νυκτί στα Γρεβενά; Με συγκρατούμενούς του συμμετείχε σε διαμαρτυρία και αποχή από την εργασία με αίτημα την αποσυμφόρηση των κελιών, αίτημα που ο διευθυντής του σχολείου των Φυλακών Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, έχει θέσει από τη Μεγάλη Τρίτη στον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

«Στην κυβέρνηση ιδεολογικά υπάρχει ακαμψία στο θέμα της αποσυμφόρησης, αλλά η ζωή δεν υπολογίζεται; Τι περιμένουν; Δεν βλέπουν ότι ήδη εμφανίστηκαν μαζικά κρούσματα σε δομές προσφύγων, όπου επίσης φωνάζαμε να γίνει αποσυμφόρηση;», τόνισε ο Πέτρος Δαμιανός (ρ/σ «Στο Κόκκινο») και απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει ο Β. Δημάκης στον Κορυδαλλό.

Πηγή efsyn.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:40