search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:39
MENU CLOSE

Guardian: Γιατί ο κορωνοϊός «χτύπησε» λιγότερο Ελλάδα και ανατολική Ευρώπη

06.05.2020 13:24
Guardian: Γιατί ο κορωνοϊός «χτύπησε» λιγότερο Ελλάδα και ανατολική Ευρώπη - Media

 

Στους λόγους για τους οποίους οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπέφεραν λιγότερο από την πανδημία του κορονοϊού αναφέρεται δημοσίευμα του Guardian.

«Ο χάρτης της πανδημίας στην Ευρώπη καθιστά ένα πράγμα σαφές: τα πλουσιότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης υπέφεραν περισσότερο από την νόσο Covid-19 απ΄ότι οι χώρες στην Aνατολική Ευρώπη, σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις» αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με άρθρο του Reader.gr.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, από τη σύγκριση μεταξύ της Δυτικής από τη μία και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την άλλη, είναι εμφανής μια σημαντική διαφορά στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που δεν γίνεται να αγνοήσει κανείς.

«Ακόμη και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο, έχουν πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θνητότητας ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σχέση με τα τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και ορισμένα στατιστικά είναι πράγματι αξιοσημείωτα: η Σλοβακία κατέγραψε μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους. Η γειτονική της Αυστρία, που θεωρείται ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την εξάπλωση του κορονοϊού, έχει 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και 20 φορές περισσότερους θανάτους από τη Σλοβακία» εξηγεί το δημοσίευμα.

«Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες που διαφέρουν ανά χώρα: χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ευάλωτους ηλικιωμένους εν ζωή, μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού, λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, ή ακόμη και απλή τύχη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που εφαρμόζεται πλέον σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ήταν ένα μέτρο που υιοθετήθηκε πολύ νωρίς από την Τσεχία και την Σλοβακία και πιθανόν βοήθησε να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού» συμπληρώνει.

«Ο πιο σημαντικός λόγος, ωστόσο, που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν υποφέρει λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται να είναι ότι εφάρμοσαν πολύ νωρίς περιοριστικά μέτρα. Ενώ στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονταν τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις , μόλις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία, έσπευσαν να επιβάλλουν άμεσα lockdown. Σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο φόβος των υποχρηματοδοτούμενων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ευαισθητοποίησε τις αρχές οι οποίες έδρασαν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Οι Ανατολικοευρωπαίοι έδειξαν πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών σε αντίθεση με τις «φωνές« διαμαρτυρίας στη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ» συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian.

«Ήταν ακριβώς το γεγονός ότι αισθανθήκαμε ευάλωτοι για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που μας έπεισε να ακολουθήσουμε την καραντίνα. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε το σύστημα», λέει ο πολιτικός επιστήμονας από την Βουλγαρία, Ιβάν Κράστεφ.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, όπως επίσης σχολιάζει το επίμαχο βρετανικό δημοσίευμα, έσπευσε να εφαρμόσει έγκαιρα αυστηρά μέτρα περιορισμού για να αποφευχθεί η πίεση στο σύστημα υγείας που έχει πληγεί από τη λιτότητα»

«Είναι μία άλλη χώρα όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορονοϊού μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει εντυπωσιακά χαμηλοί. Σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχουν καταγραφεί μόνο 2.620 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα», σχολιάζει ο Guardian.

«Όπως και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έτσι και η Ελλάδα είχε μια πραγματική αίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα υγείας της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Παγουλάτος.

«Αυτό κινητοποίησε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες αισθάνθηκαν μεγαλύτερη αίσθηση εφησυχασμού για την ικανότητα των συστημάτων τους να χειριστούν την κρίση», πρόσθεσε.

Υπάρχει ελπίδα ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας, θα την βοηθήσει να επανακτήσει το διεθνές κύρος της μετά από χρόνια που γινόταν πρωτοσέλιδο ως το «μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης», γράφει το δημοσίευμα.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τσεχία έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δίκτυο επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη κρίση, συντονιστής του οποίου ήταν ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01