search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:47
MENU CLOSE

Δημοσιογράφοι: Βάλτε φόρο 6% σε Google, Facebook, Apple και Amazon

12.05.2020 16:29
Δημοσιογράφοι: Βάλτε φόρο 6% σε Google, Facebook, Apple και Amazon - Media

 

Διέξοδο στον διαφαινόμενο καταποντισμό της ερευνητικής δημοσιογραφίας και πολλών ΜΜΕ δίνουν οι προτάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), η οποία ζητά από όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την ποιοτική δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ που τηρούν τη δεοντολογία και τις καλές εργασιακές σχέσεις. Η πρόταση την οποία υιοθετεί η ΕΣΗΕΑ μεταφέρεται και προς την ελληνική κυβέρνηση. Στο παρελθόν αντίστοιχες ιδέες είχαν απορριφθεί.

Πυρήνας για τη σωτηρία και την ανάκαμψη ΜΜΕ και δημοσιογραφίας είναι η φορολόγηση των ψηφιακών πολυεθνικών, που και σε καιρό πανδημικής κρίσης παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία. Οι εταιρείες της λεγόμενης «GAFAM» (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία στις ευρωπαϊκές αγορές, με έσοδα που εκτιμώνται σε 900 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο, χωρίς ωστόσο να πληρώνουν φόρους. Τυχόν φόρος ύψους 6% σε αυτά τα έσοδα, σημειώνει η ΔΟΔ, θα αποφέρει στη δημοσιογραφία περί τα 54 δισ. δολάρια. Ποσό που επαρκεί για μια πετυχημένη επανεκκίνηση ΜΜΕ και δημοσιογραφίας σε όλο τον κόσμο.

Η διαχείριση των εσόδων αυτών οφείλει να γίνεται, κατά τη Διεθνή Ομοσπονδία, και με τη συμμετοχή των δημοσιογραφικών οργανώσεων, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς κανόνες για τη στήριξη των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Οι εταιρείες ΜΜΕ που θα λάβουν χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγές δεν θα μπορούν για πέντε χρόνια να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα επιφέρουν περικοπές θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών.

Βασική παράμετρος στα μέτρα στήριξης ΜΜΕ θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με χρηματοδότηση ανεξάρτητων, συνεταιριστικών και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης. Επίσης, η στήριξη των δημοσιογράφων με τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής προστασίας, ώστε να καθιερωθεί ελάχιστος εθνικός μισθός, απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων. Η ΔΟΔ σημειώνει πως οι Ενώσεις θα πρέπει να μετέχουν στις διοικήσεις των ΜΜΕ, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ θεωρεί αναγκαία τη στήριξη με φοροαπαλλαγές των ανεξάρτητων διανομέων του Τύπου, την ενίσχυση φορέων πνευματικής ιδιοκτησίας δημοσιογράφων καθώς και τη χρηματοδότηση για τη δωρεάν ψηφιακή συνδρομή σε έντυπο Τύπο των νέων ηλικίας 6 – 18 ετών.

Πηγή: typologies.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:43