search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:47
MENU CLOSE

Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα του WiFi σας

18.05.2020 17:36
Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα του WiFi σας - Media

 

Θεωρητικά, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα λαμπερό νέο ρούτερ για ασύρματες συνδέσεις χωρίς προβλήματα στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Ωστόσο, στην πράξη, η ασύρματη λήψη συχνά μαστίζεται από προβλήματα παρεμβολών.

Οι παρεμβολές μπορεί να προκαλέσουν αργή απόδοση, καθυστέρηση από τις συνδέσεις μέσω ενσύρματου δικτύου, συχνές αποσυνδέσεις και επανασύνδεση και μερικές φορές πλήρη αδυναμία πρόσβασης σε σήμα WiFi.

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι δύσκολο να επιλυθούν. Εκτός αν είστε τυχεροί, η λύση δεν είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή ρούτερ.

Αξιοποιήστε τις παρακάτω προτάσεις για να βελτιώσετε τις ρυθμίσεις του WiFi σας:

1. Εξετάστε το έδαφος

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ασύρματου δικτύου, βεβαιωθείτε πρώτα ότι η ενσύρματη σύνδεση από τον πάροχο υπηρεσιών σας ή τον πάροχο ISP δεν είναι λάθος. Ορισμένοι πάροχοι περιλαμβάνουν την υπηρεσία WiFi ως δυνατότητα του καλωδιακού μόντεμ Διαδικτύου.

Μπορείτε να επαληθεύσετε ότι ο αγωγός Internet στο σπίτι σας λειτουργεί σωστά καλώντας τον πάροχό σας. Ο τεχνικός μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμές στη γραμμή από απόσταση, να επαναφέρει τη σύνδεσή σας και να σας κάνει να εκτελέσετε δοκιμές ταχύτητας με φορητό υπολογιστή στο μόντεμ. Μόλις εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, ο τεχνικός μπορεί να προγραμματίσει μια κλήση υπηρεσίας στην ιδιοκτησία σας για να διορθώσει το πρόβλημα.

Εάν η ασύρματη υπηρεσία σας προέρχεται αυστηρά από μια φορητή συσκευή WiFi, εστιάστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ρούτερ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο στόχος σας είναι να προστατεύσετε τη φορητή συσκευή WiFi από παράγοντες διείσδυσης και παρεμβολών.

Πραγματοποιήστε μια έρευνα και αποκλείστε κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία από δοκιμή και σφάλμα:

  • Η τοποθεσία μετράει. Το ρούτερ σας είναι κρυμμένο σε μια μακρινή γωνία του χώρου εργασίας ή του γραφείου σας; Είναι χαμηλά στο πάτωμα ή εμποδίζεται από έπιπλα; Μετακινήστε το σε υψηλότερο σημείο. Όσο πιο καθαρή είναι η οπτική γωνία, τόσο καλύτερη είναι η συνδεσιμότητα. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε το δρομολογητή σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του σπιτιού σας.
  • Αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από το μόντεμ ή το ρούτερ. Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και απενεργοποιήστε όλες τις άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν συσκευών ροής πολυμέσων. Επανεκκινήστε το μόντεμ σας και αφήστε το να ενεργοποιηθεί πλήρως. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το πρόσθετο ρούτερ, εάν έχετε, και περιμένετε να σταθεροποιηθεί. Τέλος, ενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και συνδέστε τον στο ασύρματο σήμα.
  • Κάντε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο για της ταχύτητές σας ή χρησιμοποιήστε έναν ιστότοπο δοκιμών ταχύτητας. Εάν έχετε κακά αποτελέσματα για τη σύνδεση ενσύρματης σύνδεσης, επικοινωνήστε με τον πάροχό σας. Μια κακή ενσύρματη σύνδεση δημιουργεί μια τρομερή ασύρματη τροφοδοσία. Οι συνδέσεις WiFi, από τη φύση τους, είναι πιο αργές. Οι ταχύτητες λήψης θα είναι ταχύτερες από τις ταχύτητες μεταφόρτωσης.

2. Ο ανταγωνισμός

Εάν ανακαλύψετε ότι τα ασύρματα αποτελέσματά σας είναι πολύ αργά ή ποικίλλουν δραστικά με κάθε δοκιμή που εκτελείτε, είναι καιρός να επεκτείνετε την έρευνά σας. Αρχίστε να αναζητάτε κοντινές συσκευές στο σπίτι ή στο γραφείο σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεμβολές σήματος.

Τα ρούτερ ανταγωνίζονται συχνά με συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως ασύρματα τηλέφωνα, ηχεία Bluetooth, φούρνους μικροκυμάτων και συσκευές παρακολούθησης μωρών. Απενεργοποιήστε προσωρινά όλες αυτές τις συσκευές και ελέγξτε τη σύνδεση WiFi. Ενεργοποιήστε κάθε συσκευή μία προς μία για να βρείτε τον δράστη. Η μετακίνηση του ασύρματου δρομολογητή αλλού μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή να εξαλείψει τις παρεμβολές.

Κατεβάστε μια εφαρμογή ανάλυσης WiFi για το smartphone σας. Μια καλή επιλογή είναι ο Farproc WiFi Analyzer για Android, η οποία διαθέτει μετρητή ισχύος σήματος σε πραγματικό χρόνο. Άλλες εφαρμογές είναι επίσης διαθέσιμες. Μπορείτε να αποκτήσετε τη δωρεάν εφαρμογή του Farproc από το Google Play store. Μια άλλη καλή επιλογή είναι το Network Analyzer, μια εφαρμογή all-in-one iPhone και Android.

3. Αλλάξτε κανάλια

Οι συνήθως χρησιμοποιούμενες συνδεδεμένες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούν ένα μπλοκ συχνοτήτων μικρού κύματος 2,4 GHz, οι οποίες δυσκολεύονται να διεισδύσουν σε συμπαγείς τοίχους που μοιάζουν με μάζα. Οι συχνότητες 2,4 GHz, που ονομάζονται “κανάλια” (channels), χρησιμοποιούνται συνήθως από γειτονικά δίκτυα WiFi και έτσι μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές.

Τα πρότυπα WiFi χωρίζουν τα σήματα WiFi στο μπλοκ 2,4 GHz σε έως 14 αλληλεπικαλυπτόμενα κανάλια που λειτουργούν σαν μια σειρά συχνοτήτων. Τα κανάλια έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν μαζί, αλλά όταν δύο ή περισσότερα γειτονικά δίκτυα χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι, μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μειώνοντας το εύρος ζώνης.

Μπορείτε να αλλάξετε το κανάλι WiFi του δικτύου σας σε αυτό που δεν χρησιμοποιείται σε κοντινή απόσταση.

Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου διαμόρφωσης του ρούτερ μέσα από ένα πρόγραμμα περιήγησης υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δρομολογητή σας. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του ρούτερ για οδηγίες και κωδικό πρόσβασης. Εκτελέστε μια αναζήτηση βάσει Ιστού με βάση τον αριθμό μοντέλου για ένα αντίγραφο, αν το χρειάζεστε.

Στη συνέχεια, ανοίξτε την καρτέλα ασύρματου δρομολογητή. Επιλέξτε ένα διαθέσιμο κανάλι που δεν χρησιμοποιείται. Αποθηκεύστε τη διαμόρφωση και ελέγξτε τα αποτελέσματα σύνδεσης.

4. Ελέγξτε τη διείσδυση

Η διείσδυση – ή η έλλειψη αυτής – είναι μια φυσική περίσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν το σήμα WiFi σας δεν φτάνει σε συσκευές σε άλλα δωμάτια του σπιτιού σας. Είναι παρόμοιο με τα ζητήματα εμβέλειας, αλλά ακόμη και τα ρούτερ που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν την απόσταση μπορεί να παρεμποδίζονται από φυσικά εμπόδια στο σπίτι ή στο γραφείο σας.

Για παράδειγμα, μην τοποθετείτε το δρομολογητή κοντά σε ανακλαστικές επιφάνειες όπως γυαλί, καθρέφτες και μέταλλα. Τα σήματα WiFi τείνουν να αναπηδούν. Οι τοίχοι, ειδικά εκείνοι από σκυρόδεμα, μπορούν να υποβαθμίσουν σοβαρά το σήμα WiFi σας.

Όλες οι μεταλλικές επιφάνειες αντανακλούν σήματα WiFi. Τα σήματα μπορούν να αναπηδήσουν από τα παράθυρα, τους καθρέφτες, τα μεταλλικά ντουλάπια αρχείων και τους πάγκους από ανοξείδωτο ατσάλι, μειώνοντας τόσο την εμβέλεια όσο και την απόδοση του δικτύου.

Το νερό – όπως οι δεξαμενές ψαριών και οι γραμμές νερού πίσω από τους τοίχους – μπορούν να απορροφήσουν το σήμα του WiFi, επηρεάζοντας δραματικά την ισχύ του σήματος σας.

Μια χρήσιμη επιλογή για τον μετριασμό αυτών των περιστάσεων, εκτός από τη μετακίνηση του ρούτερ ή της κινητής συσκευής, είναι η εγκατάσταση μιας σειράς ενισχυτών WiFi. Συνδέετε αυτές τις μικροσκοπικές συσκευές σε μια πρίζα τοίχου, συνδέστε τις με το ρούτερ και έχετε καλύτερη εμβέλεια σήματος WiFi.

5. Αγοράστε νέο εξοπλισμό

Υπάρχουν δύο άλλες επιλογές για τη σταθερή «θεραπεία» του κακού WiFi. Ενημερώστε το υλικό λογισμικό ενός παλαιότερου ρούτερ ή αγοράστε ένα νέο ρούτερ.

Η ενημέρωση του υλικολογισμικού σας μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή να εξαλείψει εντελώς τα συνεχιζόμενα προβλήματα συνδεσιμότητας.

Μερικές φορές, η ευκολότερη θεραπεία είναι απλά να αποκτήσετε ένα νέο ρούτερ.

Αναζητήστε έναν δρομολογητή με τεχνολογία 802.11 N ή AC με δυνατότητες διπλής ή τριπλής ζώνης. Οι δρομολογητές AC έχουν μέγιστο φάσμα εύρους ζώνης περίπου 8 x 160 MHz, σε σύγκριση με το πρότυπο των 4 δρομολογητών N x 4 M 40. Αυτό το αυξημένο εύρος ζώνης επιτρέπει τη μετάδοση περισσότερων δεδομένων χωρίς επιβράδυνση.

Σκεφτείτε έναν δρομολογητή με πολλές ζώνες. Αυτή η λύση θα σας επέτρεπε να διατηρήσετε παλαιότερες συσκευές 2,4 GHz στις δικές τους ζώνες, ενώ διαθέτετε νεότερες συσκευές που υποστηρίζουν τα πιο πρόσφατα πρότυπα WiFi στις υψηλότερες ζώνες. Στην ουσία, σας επιτρέπει να λειτουργείτε σαν να έχετε πολλούς δρομολογητές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:47