search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:07
MENU CLOSE

Πιεσμένη η βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας – Μειωμένες πωλήσεις και επιφυλακτικότητα έως το τέλος του 2020 λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2126
21-5-2020
25.05.2020 03:00
sizix.jpg

 

Καθώς η παλίρροια της πανδημίας αρχίζει σταδιακά να «γυρίζει», κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προσπαθούν να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των συνεπειών της στην παγκόσμια οικονομία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πέρα από τις απώλειες ζωών και τις τεράστιες κοινωνικές πιέσεις που προκάλεσε.
Ειδικά για τη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας (στην οποία στηρίχθηκε μεγάλο κομμάτι των δράσεων κατά της πανδημίας, από την τηλεργασία μέχρι τις ειδικές εφαρμογές ιχνηλάτησης κρουσμάτων του ιού), με την εξαίρεση μερικών εταιρειών που κατάφεραν να κερδίσουν μέσα στην κρίση, οι περισσότερες επιχειρήσεις δέχθηκαν πιέσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να μπορούν να αναστραφούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ψαλίδισμα στις δαπάνες
Κάνοντας μια απόπειρα συνολικής πρόβλεψης για τις δαπάνες σε υψηλή τεχνολογία εντός του 2020, η εταιρεία συμβούλων Gartner στην έκθεσή της «IT Spending Outlook» εκτιμά ότι:
● Οι παγκόσμιες δαπάνες για την ψηφιακή τεχνολογία αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 8% σε σχέση με το 2019 και να κινηθούν στα επίπεδα των 3,4 τρισ. δολαρίων.
● Ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς της βιομηχανίας τεχνολογίας θα υποστούν πιέσεις, οι Συσκευές και τα Συστήματα Κέντρων Δεδομένων θα «πληρώσουν τα σπασμένα» του κορωνοϊού περισσότερο απ’ όλους.
● Οι Συσκευές εκτιμάται ότι θα απολέσουν δαπάνες κατά 15,5% το 2020 έναντι μείωσης κατά 2,2%, που είχε σημειωθεί το 2019, και σε απόλυτα μεγέθη ο τζίρος θα κινηθεί στα επίπεδα των 590 δισ. έναντι 698 δισ. το 2019.
● Τα Συστήματα Κέντρων Δεδομένων θα δουν τις δαπάνες τους να μειώνονται κατά 9,7% και θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 191 δισ. δολαρίων, ύστερα από οριακή άνοδο 0,7% το 2019. 
● Στα «κόκκινα» αναμένεται, πάντα σύμφωνα με την Gartner, να βρεθούν και οι δαπάνες για Υπηρεσίες Πληροφορικής, οι οποίες το 2020 θα υποχωρήσουν κατά 7,7% και θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 952 δισ. δολαρίων, έναντι 1,031 τρισ. το 2019.
● Οι δαπάνες για Επιχειρηματικό Λογισμικό θεωρείται ότι το 2020 θα μειωθούν κατά 6,9%, έναντι αύξησης κατά 8,8% το 2019, και ο τζίρος υπολογίζεται στα 426 δισ. δολάρια.

Πτώση στα smartphones…
Όσον αφορά την αγορά των smartphones, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συμπτώματα «κορεσμού», το πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν ήταν καλό, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Counterpoint, κατεγράφη πτώση στις αποστολές νέων συσκευών (πωλήσεις) της τάξης του 13% σε ετήσια βάση, ενώ σε απόλυτους αριθμούς διακινήθηκαν περί τα 300 εκατομμύρια νέες συσκευές, αριθμός που φέρνει την αγορά… πίσω στο 2014. 
Η εταιρεία εκτιμά ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη το δεύτερο τρίμηνο, όταν θα γίνουν ορατές οι συνέπειες του «κλειδώματος», με τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες έχουν υπερανεπτυγμένο δίκτυο ηλεκτρονικών πωλήσεων, να «περνούν» τον κάβο ευκολότερα από άλλες, που στηρίζονται κυρίως σε αυτοπρόσωπες πωλήσεις σε καταστήματα. 
Για την ιστορία, σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 η πρώτη σε πωλήσεις εταιρεία στον κόσμο, η Samsung, κατέγραψε απώλειες 1%, η δεύτερη Huawei διατήρησε το ποσοστό της, η τρίτη Apple κατάφερε να έχει αύξηση μεριδίου αγοράς κατά 2%, όσο και η τέταρτη Xiaomi, ενώ η πεντάδα συμπληρώνεται από την Oppo, η οποία διατήρησε αλώβητο το μερίδιό της στην αγορά smartphones. 
Ειδικότερα για την περιοχή στην περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία IDV, οι πωλήσεις smartphones κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 8% σε ετήσια βάση και φαίνεται ότι το διάστημα αυτό πουλήθηκαν μόλις 76,9 εκατομμύρια συσκευές.

…και στην κινητή τηλεφωνία
Ταυτόχρονα, μελέτη της Omdia δείχνει ότι η παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας θα υποστεί σημαντικές απώλειες το 2020, παρά τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία της Covid-19 και η περίοδος της καραντίνας. Η μελέτη εκτιμά ότι τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα φθάσουν το 2020 τα 750 δισ. δολάρια, έναντι πρόβλεψης για περισσότερα από 800 δισ. και έναντι επίδοσης 781,5 δισ. το 2019. 
Η Οmdia εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή αγορά κινητής θα υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες της κρίσης, με τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας να μειώνονται κατά 9,1% στα 131 δισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη μείωση στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αγγίζει το 3,7% έναντι του 2019, και τα έσοδα θα κυμανθούν στα επίπεδα των 237 δισ. δολαρίων.

«Έκρηξη» στους υπολογιστές
Από την άλλη, ένας από τους κλάδους της βιομηχανίας της τεχνολογίας που παρουσίασε άνοδο την περίοδο της πανδημίας ήταν αυτός των υπολογιστών, ειδικά στη δυτική Ευρώπη, όπου το «κλείδωμα» και η τηλεργασία έκαναν τη χρήση τους εκ των ων ουκ άνευ για εκατομμύρια εργαζομένους. 
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Context, οι πωλήσεις υπολογιστών το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν σε όγκο κατά 17,5% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, σε ανάλυση ανά μήνα φαίνεται ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 7,6% τον Ιανουάριο, κατά 13,2% τον Φεβρουάριο και κατά 31,8% τον Μάρτιο. 
Η μελέτη της εταιρείας δείχνει ότι αύξηση ήταν μεγαλύτερη για προϊόντα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση αυξήθηκαν κατά 22,8% σε ετήσια βάση, ενώ το ίδιο διάστημα η αύξηση των πωλήσεων PCs για χρήση από καταναλωτές ήταν της τάξεως του 9,4%. 
Ως προς τον τύπο των συσκευών, τα laptops κατέγραψαν άνοδο πωλήσεων 18,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ οι πωλήσεις desktops αυξήθηκαν κατά 15,3% στο ίδιο διάστημα και η Context εκτιμά ότι η «υγεία» των πωλήσεων υπολογιστών θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01