search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:20
MENU CLOSE

Ανασυντάσσονται τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ – Μετά την άρση του lockdown «ξεπαγώνουν» και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2127
28-5-2020
29.05.2020 03:00
tsipras_6-4.jpg

 

Εσωκομματική κινητικότητα φέρνει η άρση του lockdown στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα «στρατόπεδα» (πλειοψηφία, εσωκομματική αντιπολίτευση, σύμμαχοι) επιχειρούν να δηλώσουν την παρουσία τους και, ενίοτε, να ξεπαγώσουν «καυτά» θέματα του προηγούμενου διαστήματος.
Στον βαθμό που στους κόλπους της πλειοψηφίας εκκινεί μια συζήτηση επίσπευσης του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το σκεπτικό ότι το κόμμα πρέπει να βγει ισχυρό και δεν μπορεί να περιμένει την πλήρη λήξη της πανδημίας, ενεργοποιούνται και οι «αντίρροπες» δυνάμεις, αυτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση για το ενδεχόμενο ο μετασχηματισμός να προχωρήσει ακόμη κι αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ψηφιακό συνέδριο βρίσκει κομματικούς παράγοντες κάθετα απέναντι. Μάλιστα κάνουν λόγο για επιλογή αντιδημοκρατική και ενάντια στο καταστατικό, που θα δημιουργήσει περισσότερα ζητήματα απ’ όσα θα επιχειρήσει να λύσει. Στη βάση αυτή εκτιμάται ότι η σκέψη αυτή δεν μπορεί να περπατήσει, ωστόσο βρίσκονται σε εγρήγορση. 

«Ομπρέλα»

Όσον αφορά τη χαρτογράφηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αυτή απαρτίζεται από τους 53 και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θεωρείται άτυπος ηγέτης της τασης αυτής, τους «κομματικούς» Σκουρλέτη, Βούτση και Φίλη, ενώ με αυτόν τον πυρήνα συμμαχούν και οι Δραγασάκης και Παπαδημούλης, αλλά και πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Βίτσας και η Έφη Καλαμαρά. Μάλιστα γίνεται λόγος για μια «ομπρέλα» υπό την οποία συντονίζεται ένα τόξο δυνάμεων, όχι απαραίτητα ομοιογενών, ωστόσο διέπονται από την ίδια «συνείδηση αυτοσυντήρησης» του κόμματος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ορισμένοι εξ αυτών, έναντι ενός ευρέος και άκριτου ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, κομματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι πρόκειται για το κομμάτι που διεκδίκησε και πέτυχε να γίνει ο απολογισμός του κόμματος (βλ. Κεντρική Επιτροπή του Φεβρουαρίου), παρόλο που η ηγεσία ήθελε να το αποφύγει. Επιπλέον, δεν θεωρούν ότι οι δυνάμεις που συντονίζονται υπό αυτή την ομπρέλα είναι «μειοψηφικές». Αυτή η εκτίμηση καταγράφηκε για πρώτη φορά όταν σε ψηφοφορία στην Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο υπήρξε τροπολογία κατόπιν πρότασης του Ε. Τσακαλώτου, η οποία απορρίφθηκε οριακά με 55 – 50 υπέρ της πλειοψηφίας και με «διαρροές» από την πλευρά της μειοψηφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «παλαιοί» Δραγασάκης και Παπαδημούλης, αν και εμφανίζονται να συμπλέουν με την εσωκομματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό, πλέον το πράττουν και πιο ανοιχτά. Είναι χαρακτηριστική και αυτής της σύμπλευσης αλλά και γενικότερα του προαναφερθέντος «τόξου δυνάμεων» η σύνθεση κομματικής εκδήλωσης του Βόρειου Τομέα την περασμένη εβδομάδα με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες»: Δ. Βίτσας, Ν. Βούτσης, Σπ. Δανέλλης (εκ των συμμάχων), Γ. Δραγασάκης, Δ. Παπαδημούλης, Ρ. Σβίγκου και Σ. Αλεξίου (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ). 

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό των 53 έκανε την εμφάνισή του κείμενο – πλατφόρμα με τις υπογραφές 11 κομματικών μελών, μεταξύ των οποίων η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία και το μέλος Π.Γ. Μιχάλης Υδραίος, οι οποίοι επαναφέρουν το αίτημα για κόμμα των μελών. Ειδικότερα ζητούν α) να υπάρχει ενημέρωση προς τα κάτω «για όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του κόμματος, τόσο στα ηγετικά κλιμάκια όσο και στις διεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ των τάσεων», β) συμμετοχή των μελών «στη διαμόρφωση του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ που ενίοτε αισθάνονται ότι διαδραματίζεται ερήμην τους» και γ) τη διαμόρφωση του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ σε αριστερή ριζοσπαστική κατεύθυνση αξιοποιώντας τα επίδικα της συγκυρίας και υπερβαίνοντας τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς, τονίζοντας επιπλέον ότι το πολιτικό σχέδιο «δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας στη βάση του καλύτερου διαχειριστή έναντι του αντιπάλου».

Οι προεδρικοί

Από την άλλη πλευρά στην πλειοψηφία φαίνεται να υπάρχουν αποχρώσεις, καθώς στις περίφημες φωτογραφίες από τα γενέθλια του Παύλου Πολάκη επιχειρήθηκε να καταγραφεί ένας σκληρός πυρήνας της προεδρικής τάσης – με την έννοια ότι μπαίνει μπροστά στις εσωκομματικές διαμάχες, ενώ προς τα έξω προσπαθεί να επηρεάσει την αντιπολιτευτική γραμμή – αποτελούμενος πέραν του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, από τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη και Ρένα Δούρου. Την ίδια ώρα στις πιο μετριοπαθείς φωνές της πλειοψηφίας «κατατάσσονται» πρόσωπα όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι με την πρόσφατη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», προ δύο εβδομάδων, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλει φρένο και στους σκληρούς προεδρικούς, ιδιαιτέρως στον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη (ο οποίος σημειωτέον είναι σαφές πια ότι έχει αυτοεξαιρεθεί της αρχικής χρέωσης του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών και παγίως τοποθετείται με την ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας καθώς και αυτής του βουλευτή Χανίων). Πίσω από τις αναφορές του προέδρου στην εν λόγω συνέντευξη για προβλήματα συμπεριφοράς, ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές και άγονες ομαδοποιήσεις βρισκόταν αυτή η πλευρά.
Η χαρτογράφηση αυτή προφανώς δεν είναι πλήρης, αποτελεί πάντως μια ένδειξη για το πώς θα κινηθούν οι βασικοί «παίκτες» το επόμενο διάστημα.

Γκρίνια για Στουρνάρα

Αμηχανία προκλήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στο άκουσμα της είδησης ότι τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την εισήγηση για ανανέωση της θητείας Στουρνάρα – ένας εξ αυτών ο Νίκος Σκορίνης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε πως απουσίασε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Πάντως στο εσωτερικό εκδηλώνονται γκρίνιες τόσο για τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν όσο και για την ουσία. Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ανανέωση της θητείας του διοικητή της ΤτΕ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Βίτσας, Φίλης, Τζάκρη, Καλαματιανός).
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:19