search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:16
MENU CLOSE

Το σχέδιο Τραμπ για 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον και πως απετράπη

07.06.2020 13:23
Το σχέδιο Τραμπ για 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον και πως απετράπη - Media

 

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει πόσο κοντά έφτασαν οι ΗΠΑ στην δημιουργία εφυλιοπολεμικών συνθηκών στην πρωτεύουσα. Οι πιέσεις του προέδρου, η σύγκρουση με το Πεντάγωνο και η κίνηση του υπουργού Άμυνας που ανάγκασε τον Τραμπ να κάνει ένα βήμα πίσω.

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στην Ουάσινγκτον ως δύναμη καταστολής των οργισμένων διαδηλώσεων αποκαλύπτεται σιγά σιγά, λίγες ημέρες μετά το μεγαλοπρεπές άδειασμα από τον υπουργό Άμυνας και την υποχώρησή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην αμερικανική επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι μεγάλες και εκρηκτικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και οι απανωτές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για «νόμο και τάξη», «τρομοκράτες» και ενεργοποίηση του στρατού.

Σήμερα το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος αναφέρει πως ο πρόεδρος είπα στους συμβούλους του ότι θέλει 10.000 στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το αίτημα του προέδρου πραγματοποιήθηκε σε μία εκρηκτική συνεδρίαση, τη Δευτέρα, στο Οβάλ Γραφείο, κάτι που δείχνει πόσο κοντά έφτασε στο να πραγματοποιήσει τις απειλές του παρά τις ξεκάθαρες διαφωνίες της ηγεσίας του Πενταγώνου.

Στη συνάντηση εκείνη, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο αρχηγός προσωπικού του Λευκού Οίκου Μαρκ Μάιλι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ τάχθηκαν κατά μιας τέτοιας εξέλιξης, με τον αξιωματούχο να προσθέτει ότι η συζήτηση ήταν «συγκρουσιακή».

Η συνάντηση αφορούσε στο Insurrection Act, το οποίο επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να παρακάμψει τοπικές αρχές και πολιτείες και να ενεργοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Τελευταία φορά που τέθηκε σε εφαρμογή ήταν το 1992, όταν το Λος Άντζελες κάηκε μετά από την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών για τον βίαιο ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Ρόντεϊ Κινγκ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters.

Από εκείνη την αντιπαράθεση, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι αστυνομικές δυνάμεις της Ουάσινγκτον ξυλοφόρτωσαν τους διαδηλωτές για να μπορέσει ο Τραμπ να πραγματοποιήσει τη φιέστα με τη Βίβλο και να πάει σε γειτονική εκκλησία, ο Λευκός Οίκος μετατράπηκε σε πραγματικό φρούριο και οι διαδηλώσεις άρχισαν να γίνονται πιο ειρηνικές.

Αυτό οδήγησε τον Τραμπ να χαλαρώσει την πολεμική ρητορική του και να δηλώσει ικανοποιημένος με την ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφυλακής, λύση την οποία προωθούσε από την αρχή το Πεντάγωνο.

Κομβικής σημασίας για τον πρόεδρο ήταν και η απόφαση του Έσπερ να μεταφέρει στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και άλλες μονάδες στην Ουάσινγκτον για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή τους. Τα στρατεύματα αυτά έχουν, πλέον, αποχωρήσει.

Αυτό υποστηρίζει και ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή του Έσπερ ικανοποίησε τον Τραμπ και, ενδεχομένως, δεν οδήγησε σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεντάγωνο

Οι παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ, τον έφεραν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον υπουργό Άμυνας, αλλά και την ηγεσία του Πενταγώνου, σε μία περίοδο όπου η δολοφονία Φλόιντ έκανε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού να μιλήσουν ανοιχτά για τον ρατσισμό που έχουν βιώνει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, όλη αυτή η ιστορία αφήνει ακόμη ένα μέτωπο ανοιχτό για τον πρόεδρο, καθώς ο υπουργός Άμυνας βγήκε δημόσια και εξέφρασε την αντίθεσή του για την εμπλοκή του στρατού, σε μία ηχηρή τοποθέτηση.

Επισήμως, ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ο Μαρκ Έσπερ παραμένει στη θέση του και ότι ο Τραμπ έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό του.

Ο αξιωματούχος, πάντως, επισημαίνει στο Reuters ότι ο Τραμπ έβαλε τις φωνές στον Έσπερ λίγα λεπτά μετά τη δήλωση στήριξης από την εκπρόσωπό του. 

Άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απόφασή του να συνοδεύσει τον Τραμπ στην περίφημη φιέστα με τη Βίβλο, για την οποία είχε αρχικά δηλώσει ότι πήγαιναν να… επιθεωρήσουν μία χαλασμένη τουαλέτα.

Πηγή: efsyn.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:14