search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:36
MENU CLOSE

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεπάγωμα» της διεύρυνσης, «βαφτίσια» και προσπάθεια να ξεπεραστούν οι πικρίες

17.06.2020 05:27
ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεπάγωμα» της διεύρυνσης, «βαφτίσια» και προσπάθεια να ξεπεραστούν οι πικρίες - Media

 

Επισήμως επανεκκινεί η διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα το 3ο Συνέδριο που όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το φθινόπωρο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα συνεδριάσει στις 27 Ιουνίου. Παράλληλα, θα εισηγηθεί το όνομα – προσθήκη στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο όρος «Προοδευτική Συμμαχία».

Αν και αυτό ουσιαστικά έχει καταλήξει εδώ και καιρό, πλέον επισημοποιείται, με κομματικούς παράγοντες να εκφράζουν την ικανοποίηση ότι κλείνει αυτό το θέμα χωρίς παραμερισμό του κόμματος, καθώς ο πρόεδρος, μετά την σχετική πρόταση του Γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη την οποία έκανε δεκτή, θα το εισηγηθεί στην ΚΕΑ ως απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (δε θα μεσολαβήσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ) και από την ΚΕΑ θα πάει στο Συνέδριο.

Η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία απλώθηκε σε δύο μέρες. Τη Δευτέρα έγινε ενημέρωση του οργάνου για τις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, καθώς και ενημέρωση για το σχέδιο ενοποίησης και ανασυγκρότησης των ΜΜΕ του κόμματος (Αυγή, έντυπο και σάιτ, Στο Κόκκινο, ενώ θα προστεθεί και το web TV).

Χθες η συζήτηση δεν έμεινε μόνο στην επανεκκίνηση των διαδικασιών για το συνέδριο, αλλά επεκτάθηκε και στο εσωκομματικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Στέλεχος του οργάνου μιλά για συζήτηση σε ήρεμο και ψύχραιμο κλίμα, με στοιχεία ωστόσο «υπόγειας έντασης» ενώ άλλος παράγοντας κάνει λόγο για «δύσκολη αλλά ειλικρινή συζήτηση» που έπρεπε να γίνει. Σημειωτέον και από την πλευρά της πλειοψηφίας και από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μεταφέρεται κλίμα ήρεμης συζήτησης.

Τώρα αν μετά την συζήτηση καθάρισε η εσωκομματική ατμόσφαιρα από το όποιο «τοξικό» κλίμα ή όχι, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Παπαδημούλης: Κάλυψη μεν, δυσαρέσκεια δε

Αφορμές για να εκδηλωθούν προσωπικά παράπονα στελεχών περί μη στήριξης από το κόμμα(Ρένα Δούρου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Πάνος Σκουρλέτης), έδωσε και η συζήτηση περί το θέμα Παπαδημούλη, στον οποίο δόθηκε κεντρική κάλυψη χθες μέσω αναφοράς του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, πριν την Πολιτική Γραμματεία, ωστόσο το κλίμα απέναντι του δεν είναι καθόλου ευχάριστο, ειδικά στους κόλπους της ηγεσίας. Αντιθέτως, φαίνεται να αναγνωρίζεται ότι προξενείται πρόβλημα στο κόμμα.

Επί της ουσίας επιχειρήθηκε να δοθεί κατεύθυνση στήριξης στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονται «πιέσεις» στα τηλεοπτικά πάνελ ν’ αδειάσουν τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τα «κεντρικά» δεν πρόλαβαν τον Γιάννη Μπαλάφα που τήρησε αποστάσεις λέγοντας ότι δε θα έκανε ό,τι ο Παπαδημούλης (την απόκτηση ακινήτων και την ενοικίασή τους μέσω ΜΚΟ σε μετανάστες), αφού είχε ερωτηθεί επανειλημμένως για το θέμα σε τηλεοπτική εκπομπή(ΣΚΑΙ), το πρωί της Τρίτης.

Η ενόχληση Τσίπρα…

Κατά την συζήτηση στην ΠΓ, αρχικώς, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε «πρέπει να προχωρήσουμε» εννοώντας την υπέρβαση του κλίματος εσωστρέφειας και την επανεκκίνηση της πορείας προς το συνέδριο που θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση. Παρατήρησε δε ότι δεν μπορεί να υπάρχει διάσταση στην κορυφή, δηλαδή μεταξύ προέδρου και γραμματέα (αναφορά στο κακό κλίμα μεταξύ των δύο που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο). Μάλιστα, κατά πληροφορίες, εκδήλωσε ενόχληση για τα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στην συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Εποχή», και συγκεκριμένα για την αναφορά ότι «ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων», την οποία ο πρόεδρος εξέλαβε ως δημόσια απάντηση στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη.

…και το παράπονο Σκουρλέτη

Ο γραμματέας, σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε ότι στη συγκεκριμένη συνέντευξη ανέφερε όσα λέει πάντα και δεν είπε κάτι καινούριο.

Γενικότερα, αναφερόμενος στο κλίμα εσωστρέφειας είπε ότι αυτή «τροφοδοτείται από μέσα», παρόλο που στα θέματα της ανασυγκρότησης δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες. Σε σχέση με τη δική του περίπτωση αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα σε όσα του χρεώνονται σε σχέση με τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας  και τον γενικότερο χαρακτηρισμό «αποτυχημένος» τον οποίο απέδωσε σε διαρροές από το εσωτερικό του κόμματος εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ηγεσία έχει δείξει ανοχή και δεν τον στήριξε. Όσον αφορά το κακό αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών,  είπε ότι τις αποφάσεις για τις μεγάλες περιφέρειες δεν τις έλαβε μόνος του, αλλά από κοινού με τον πρόεδρο, ενώ για τα υπόλοιπα αποφάσισαν οι οργανώσεις, πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είχε αναλάβει το κόμμα μερικούς μήνες πριν. Για τα περί «αποτυχημένου» διερωτήθηκε γιατί να λέγεται κάτι τέτοιο όταν πολιτικές που υλοποίησε ως υπουργός όπως οι 8.500 προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, ο Φιλόδημος και η απλή αναλογική είναι πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κρίνει θετικές και τις υπερασπίζεται. Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό «διορισμένος» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που του έχει αποδοθεί από δημοσιεύματα κι επίσης αποδίδει σε εκ των έσω διαρροές, σημείωσε ότι είχε προτείνει να κατέβει με σταυρό στην Β΄Αθήνας.

Παράπονο φέρεται να εκδήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το γεγονός ότι πέρυσι υπήρξε στόχος εσωκομματικής κριτικής για το μαξιλάρι των 37 δις, ότι δηλαδή εξαιτίας του αποθεματικού αυτού ακολουθήθηκε μια φορολογική πολιτική που αποξένωσε το κόμμα από τα μεσαία στρώματα, ενώ σήμερα το κόμμα έχει κάνει σημαία της αντιπολιτευτικής του ρητορικής το μαξιλάρι.

Ξέκοψε ο Τσίπρας το ψηφιακό συνέδριο

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και οι προ εβδομάδων πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενήμερος για τις σκέψεις περί ψηφιακού συνεδρίου χωρίς να τις απορρίπτει, χθες έκλεισε το θέμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αντιδρώντας στην σχετική επαναφορά του θέματος εκ μέρους του Νίκου Παππά, το ξέκοψε.

Και το όνομα αυτού: ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει σήμερα τις περιοδείες του με επίσκεψη στη Θεσσαλία (Κιλελέρ) επιδιώκει μέσω της ανακοίνωσης του ονόματος στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, το άτυπο, μεταβατικό όργανο που περιλαμβάνει και του συμμάχους, να σηματοδοτηθεί επιτέλους το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και η πορεία προς τα μπρος. Το όνομα Προοδευτική Συμμαχία αρχικώς  χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την εκλογική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη και δυνάμεις από τον λεγόμενο προοδευτικό και κεντρώο χώρο εν όψει των εκλογών του Ιουλίου του 2019, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε με προσωρινό χαρακτήρα με στόχο να επικυρωθεί και συνεδριακά.

Το θέμα του ονόματος περιλαμβάνεται στα σημεία που με ομόφωνη απόφαση της ΠΓ θα εισηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕΑ της 27ης Ιουνίου. Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει:

1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση – πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

4. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01