search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:22
MENU CLOSE

«Πυρά» Θάνου κατά Πικραμμένου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

19.06.2020 15:55
«Πυρά» Θάνου κατά Πικραμμένου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Media
 
Το πυρά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, υπό την ιδιότητα της προέδρου της αδρανοποιημένης Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων δέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Παναγιώτης Πικραμμένος για τα όσα είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο Μέγαρο για αλλαγές στην Δικαιοσύνη ως προς τον τρόπο των προαγωγών των δικαστών, κ.λπ.
 
Η κυρία Θάνου εκφράζει «την πλήρη αντίθεσή της» στις προτάσεις του κ. Πικραμμένου, οι οποίες μάλιστα είναι, όπως λέει, καταφανώς «αντίθετες προς τις Συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ρητά τον τρόπο διορισμού των Δικαστικών Λειτουργών και την ισοβιότητα αυτών».
 
Παράλληλα, η κυρία Θάνου, εκφράζει την δυσάρεστη έκπληξη της, γιατί «οι εν λόγω προτάσεις προέρχονται από δικαστικό λειτουργό – επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος δηλώνει ότι θεωρεί ως τρόπο βελτίωσης του επιπέδου των δικαστών, τον ανταγωνισμό τους, με δικηγόρους και Καθηγητές ΑΕΙ, διοριζόμενους ως δικαστές επί θητεία».
 
Ακόμη, η κυρία Θάνου χαρακτηρίζει «άστοχο» τον παραλληλισμό του τρόπου των προαγωγών των δικαστών με εκείνον των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έκανε ο κύριος Πικραμμένος.
 
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης έχει ως εξής:
 
«Με αφορμή τις προτάσεις του κ. Πικραμμένου σχετικά με το διορισμό Δικαστών επί θητεία, με τις προαγωγές των Δικαστών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και με τον τρόπο αξιολόγησης αυτών, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και επισημαίνουμε τα εξής: Οι προτάσεις αυτές είναι καταφανώς αντίθετες προς τις Συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ρητά τον τρόπο διορισμού των Δικαστικών Λειτουργών και την ισοβιότητα αυτών (αρθ. 88 παρ. 1 και 90), ώστε να διασφαλίζεται η προστατευόμενη από το Σύνταγμα δικαστική ανεξαρτησία, (αρθ. 87).
 
Επίσης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει με επάρκεια τον τρόπο επιθεώρησης των Δικαστικών Λειτουργών, με ετήσια και με έκτακτη επιθεώρηση, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης αυτών, για την προαγωγή τους σε κάθε βαθμό, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη, πέραν της σειράς αρχαιότητας στην επετηρίδα, την επιστημονική κατάρτιση και τον βαθμό εργατικότητας και απόδοσης αυτών, καθώς και την εν γένει υπηρεσιακή & κοινωνική συμπεριφορά τους. (αρθ. 49 παρ. 5 & 6 και αρθ. 84 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων & Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών). Ωσαύτως, με επάρκεια προβλέπεται το νομοθετικό πλαίσιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας και του διορισμού των αποφοιτούντων από τη Σχολή Δικαστών. Είμαστε, ασφαλώς, πρόθυμοι να συζητήσουμε & να προτείνουμε βελτιώσεις ως προς τα θέματα αυτά.
 
Επί πλέον, εκφράζουμε την δυσάρεστη έκπληξη μας, διότι οι εν λόγω προτάσεις προέρχονται από Δικαστικό Λειτουργό – επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος δηλώνει ότι θεωρεί ως τρόπο βελτίωσης του επιπέδου των Δικαστών, τον ανταγωνισμό τους, με Δικηγόρους και Καθηγητές ΑΕΙ, διοριζόμενους ως Δικαστές επί θητεία. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι οι προτάσεις αυτές εκφράζονται σε μια χρονική περίοδο , όπου η μεγαλύτερη και αρχαιότερη Δικαστική Ένωση (Δικαστών & Εισαγγελέων) είναι «ακέφαλη», λόγω της άρνησης των εννέα (9) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου,για την άμεση διενέργεια των αρχαιρεσιών.
 
Τέλος, χαρακτηρίζουμε ως «άστοχο» τον παραλληλισμό του τρόπου των προαγωγών των Δικαστών με εκείνον των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τους οποίους τιμούμε και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά τους, αλλά, κατά την άποψη μας, δεν μπορεί να αποτελεί ομοειδές παράδειγμα, με παραπομπή, στον διαγωνισμό στη Σχολή Πολέμου, δεδομένου ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία & ισοβιότητα των Δικαστών δεν σχετίζεται με την ιεραρχική πειθαρχία και τον τρόπο λειτουργίας των Στρατιωτικών Δυνάμεων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:21