search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30
MENU CLOSE

Εκρηκτικό τοπίο στη Ν.Δ.

09.10.2009 09:21

«Στη Ν.Δ. δεν θα βρείτε Βενιζέλους» έλεγε προ ημερών ιστορικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλοντας να πει ότι στην πορεία προς το συνέδριο δεν θα γίνουν άστοχες κινήσεις, όπως αυτές που είχε κάνει ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Οι δελφίνοι αποφεύγουν τις εκρηκτικές δηλώσεις και προσπαθούν να επηρεάσουν τους συνέδρους με προσεκτικό τρόπο, αν και δεν λείπουν τα δημόσια μαχαιρώματα των ανθρώπων τους, που ενισχύουν το εκρηκτικό κλίμα.

«Στη Ν.Δ. δεν θα βρείτε Βενιζέλους» έλεγε προ ημερών ιστορικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλοντας να πει ότι στην πορεία προς το συνέδριο δεν θα γίνουν άστοχες κινήσεις, όπως αυτές που είχε κάνει ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Οι δελφίνοι αποφεύγουν τις εκρηκτικές δηλώσεις και προσπαθούν να επηρεάσουν τους συνέδρους με προσεκτικό τρόπο, αν και δεν λείπουν τα δημόσια μαχαιρώματα των ανθρώπων τους, που ενισχύουν το εκρηκτικό κλίμα.

 

Η στοργική μάνα(!!!) του Καραμανλισμού

Με βασικό επιχείρημα «ψηφίστε τον υποψήφιο που θα σας δώσει ξανά προοπτική εξουσίας και μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ν.Δ. θα παραμείνει ενωμένη μετά το συνέδριο» κινείται ο κομματικός στρατός της Ντόρας Μπακογιάννη. Κινείται μεθοδικά και συναντά καθημερινά  πολλά στελέχη στο πολιτικό της γραφείο, στον  πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Από την πόρτα της έχουν περάσει αρκετά στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Π. Καμμένος, ο Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τη νέα Κ.Ο. των 91 βουλευτών ελέγχει απολύτως περίπου 25 άτομα και με τις κατάλληλες κινήσεις, όπως πιστεύει, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό στους  διπλάσιους. Η ίδια έχει ως στρατηγική ότι δεν θα δηλώσει ευθέως πως θα είναι υποψήφια τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αλλά θα περιμένει, με γνώμονα ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της.

Η Ντόρα δεν θέλει να προκαλέσει τους καραμανλικούς, που πελαγοδρομούν μετά την αποχώρηση του Καραμανλή, και γι’ αυτό έχει αρχίσει η επίθεση «τσάι και συμπάθεια». Πιστεύει ότι μια νίκη της στο συνέδριο θα της δώσει την ώθηση να χτυπήσει στα ίσα τον Παπανδρέου και να τον κερδίσει σε μια μελλοντική αναμέτρηση. Πουλάει, δηλαδή, ελπίδα γρήγορης νίκης στους νεοδημοκράτες και αρνείται ουσιαστικά την πρόταση Αβραμόπουλου για ανοικτό συνέδριο και εκλογή από τη βάση. Πολιτικοί της φίλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε εμφύλιο, ενώ άλλοι λένε ότι φοβάται επειδή δεν θα μπορέσει να ελέγξει το αποτέλεσμα.

 

Ο… μεσαιοχωρίτης με το βλέμμα στην κοινωνία

Ο Αβραμόπουλος επιμένεινα ζητάει εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος. Θεωρεί ότι η πρότασή του, την οποία υπέβαλε και χθες δημοσίως, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υγείας, είναι επίκαιρη όσο ποτέ και μιλάει για απαίτηση των καιρών και ζήτημα δημοκρατίας. Ζητεί να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα, όπως έγινε και στο ΠΑΣΟΚ το2007, και να ψηφίσουν οι φίλοι και τα μέλη της Ν.Δ. για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Με πλήρη επίγνωση ότι δεν έχει σημαντική πρόσβαση στο κομμα τικό σύστημα, κατηγορεί το κομματικό σύστημα και θέλει αλλαγή εκ βάθρων. Στο γραφείο του, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο, βλέπει κόσμο και μιλάει για την ανάγκη διεύρυνσης της Ν.Δ. προς το Κέντρο, όπου έχασε στις τελευταίες δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν θα υποβάλει ο ίδιος υποψηφιότητα, αλλά θα συγκεντρωθούν υπογραφές στελεχών που θα τον προτείνουν. Ο ίδιος το είπε με τον τρόπο του χθες όταν ρωτήθηκε εάν θα είναι υποψήφιος: «Αυτά στην ώρα τους».

 

Ο αβερωφικός που προσεγγίζει «καραμανλικούς»

Με ιδεολογικά όπλα από το παρελθόν και δόρυ τις αρχές και τις αξίες του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο Σαμαράς ετοιμάζεται να μονομαχήσει με την Μπακογιάννη, με την οποία πιστεύει ότι τελικά θα είναι αντίπαλος. Στο γραφείο του στη Μουρούζη, σε απόσταση αναπνοής από τη Ρηγίλλης, βλέπει κόσμο και τηλεφωνεί σε στελέχη προσπαθώντας να τον βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει για την ηγεσία.

Τις τελευταίες ημέρες έχει μιλήσει με πολύ κόσμο – και με πρόσωπα που δεν είχε ιδιαίτερη σχέση στο παρελθόν. Προσπαθεί να ανασυνταχθεί και πιστεύει ότι με τη βοήθεια και κάποιων στελεχών της Ρηγίλλης θα αλλάξει το κλίμα και θα μεταδώσει στη βάση το μήνυμα ότι τον στηρίζει η καραμανλική ομάδα, που όμως δεν είναι πλέον συμπαγής.

Φαίνεται ότι έχει διάθεση, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι άνθρωποί του, να πάει σε μετωπική σύγκρουση – με ό,τι αυτό σημαίνει – με την Μπακογιάννη. Βασικό του όπλο και εφαλτήριο θα είναι ο παραδοσιακός αντιμητσοτακισμός ευρύτατης μερίδας της βάσης, αλλά και πάρα πολλών στελεχών, τα οποία θα ήθελαν να δουν τα όνειρα της τέως ΥΠΕΞ να μπαίνουν στο ράφι. Θέλει άλλωστε να εκμεταλλευτεί το… σύγκρυο που έχει καταλάβει τους παραδοσιακούς αντιμητσοτακικούς καθώς βλέπουν όλους τους παλιούς έμπιστους της Οικογένειας να παρελαύνουν από το γραφείο της Ντόρας προκαλώντας όλα τα παλιά ανακλαστικά…

 

O «κομματικός» και ο… νεοσσός

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πιέζεται να είναι υποψήφιος από πολλά μέλη της κομματικής βάσης που συγκεντρώνουν υπογραφές από προχθές. Έχει τη στήριξη αυτοδιοικητικών, ONNEΔιτών και πολλών συνδικαλιστών και γι’ αυτό κινούνται παρασκηνιακά οι στενοί του συνεργάτες Καλλίρης, Κορομάντζος, Λινάκης, ενώ κινείται και ο Πουπάκης. Ο Ν. Καραχάλιος – πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού – στήνει το ιδεολογικό πλαίσιο και φτιάχνει μανιφέστο.

Για το τι θα κάνει τις υπογραφές που θα μαζέψει ο Μεϊμαράκης υπάρχουν διάφορες εκδοχές:

  • Μία λέει ότι χρειάζεται μια προίκα με την οποία θα διαπραγματευτεί με την Ντόρα, η οποία φαίνεται να έχει προβάδισμα.
  • Μια άλλη ότι το κάνει προκειμένου να είναι αυτός που θα ελέγξει το διαλυμένο καραμανλικό στρατόπεδο και θα αποτελέσει τον ρυθμιστή στη μάχη της διαδοχής χωρίς να έχει επιλέξει εκ των προτέρων σε ποιον θα ρίξει το βάρος του. Άλλωστε κάποιοι θυμίζουν ότι ο Ευάγγελος πολλές φορές στο παρελθόν έχει παλινδρομήσει σε σχέση με την αρχική του επιλογή. Δεν αποκλείουν, λοιπόν, το ενδεχόμενο να τον δούμε και απέναντι στην Ντόρα!

 

Άρης απ’ το μέλλον

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν έχει αποφασίσει εάν θα βγει μπροστά, αλλά μερικοί φίλοι του, βουλευτές και στελέχη, αρχίζουν να σπρώχνουν την υποψηφιότητά του. Πολλοί λένε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή επετηρίδας και να αποφευχθεί η σύγκρουση για τα ιμάτια της Ν.Δ. Οι υποστηρικτές του μιλάνε για ενωτική λύση που θα φέρει τη νέα γενιά στο προσκήνιο.

Δεν είναι σίγουρο εάν θα βγει ο ίδιος μπροστά, αν και πιέζεται. Ίσως επιλέξει να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει και να προετοιμαστεί για την επόμενη φάση, όταν όλοι οι σημερινοί διεκδικητές της ηγεσίας, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα έχουν βρεθεί εκτός μάχης. Άλλωστε δεν τον πήραν τα χρόνια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30