search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:03
MENU CLOSE

Σε παράταξη μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το πόρισμα – Ζητά αποζημίωση του κράτους από Novartis

22.07.2020 07:23
Σε παράταξη μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το πόρισμα - Ζητά αποζημίωση του κράτους από Novartis - Media

 

Υψηλοί τόνοι αναμένεται να επικρατήσουν σήμερα στη Βουλή όπου συζητείται το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή έναντι της Τουρκίας  μετά την προαναγγελία αποστολής του Oruc Reis νότια του Καστελλόριζου συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου, δύσκολα θα επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι εντός της Ολομέλειας. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει τεθεί στο στόχαστρο με σειρά αποκαλύψεων, η υπόθεση Novartis είναι «κόκκινο πανί», καθώς θεωρεί ότι η κυβερνητική παράταξη έστησε την κατηγορία της σκευωρίας  προκειμένου να συγκαλύψει το πραγματικό σκάνδαλο. 

Με άλλα λόγια εκ των πραγμάτων το αντικείμενο της συζήτησης προκαλεί πολιτική όξυνση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλώ δε μάλλον αν η κουβέντα επεκταθεί και στα άλλα καυτά θέματα της επικαιρότητας, από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί στον πρωθυπουργό την κριτική ότι ουσιαστικά δεν διαπραγματεύτηκε και πανηγυρίζει για ψίχουλα και αυτά με δυσμενείς όρους, έως τις αποκαλύψεις για το Μάτι, και τα εθνικά. 

Με δεδομένο επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογραμμίσει ότι στόχος όλων των επιθέσεων που δέχονται πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα  είναι ο ίδιος και κατ’ επέκταση η πολιτική απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να κινηθεί σε οξείς τόνους . 

Χτες, εν όψει της σημερινής συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου με αιχμή την υπόθεση Novartis αλλά και τη δίωξη κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη με τίτλο «Δημοκρατία – Δικαιοσύνη σε πολιορκία». Την συνέντευξη παραχώρησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Σπύρος Λάππας (εισηγητής)  και Δώρα Αυγέρη, ο Φώτης Κουβέλης ως μέλος του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης και ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Βασικό μήνυμα της συνέντευξης είναι ότι η χώρα διέρχεται περίοδο «θεσμικής εκτροπής» (Δώρα Αυγέρη) απέναντι στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «θεσμικό ανάχωμα». 

Σε ό,τι αφορά τη δίωξη Τουλουπάκη οι ομιλητές χτύπησαν το καμπανάκι ότι αυτή στέλνει πολιτικό μήνυμα ευρύτερα στους δικαστές «μην τολμήσει κανείς να μας ελέγξει» σύμφωνα με τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ενώ ο συντονιστής της συζήτησης Νίκος Ξυδάκης ανέφερε πως «δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς».

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης από επιλογή, όσον αφορά τα θέματα της Δικαιοσύνης και στηλίτευσε την επιλογής διπλής ανάθεσης της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο ενώ έπρεπε ένας εισαγγελέας να επιληφθεί. «Δικαιούμαστε να έχουμε την υποψία» είπε «ότι η ανάθεση σε δύο δικαστικούς λειτουργούς ήταν προσπάθεια ισορροπίας της υπόθεσης» ή έγινε, όπως είπε, «ώστε να υπάρξουν δύο πορίσματα και να αξιοποιηθεί το πόρισμα εκείνου που εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις». Επίσης, ο Φώτης ΚΟυβέλης αναφέρθηκε και στην χρήση παράνομου υλικού στην Προανακριτική- την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά-Μιωνή – διαμηνύοντας «δεν θα γίνουμε η χώρα της κασέτας». 

Ο Σπύρος Λάππας τέλος, αναφέρθηκε στον συμβιβασμό της Noavrtis με το αμερικανικό κράτος, με τον οποίο όπως η εταιρεία «ομολόγησε τα αμαρτήματά της» αλλά η ΝΔ βλέπει λάθος του ΣΥΡΙΖΑ στη μετάφραση. 

Σημειώνεται ότι χθες 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης με την οποία θέτουν το θέμα της διεκδίκησης αποζημίωσης του ελληνικού κράτους από τη Novartis.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:01