search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:49
MENU CLOSE

Έργα τέχνης από την πλατφόρμα «Enter» του Ιδρύματος Ωνάση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2135
23-7-2020
25.07.2020 03:00
onasis.jpg

 

Οι θεατρικές σκηνές ανοίγουν σιγά σιγά, αλλά το ψηφιακό θέατρο παραμένει. Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συνάντηση τέχνης με την τεχνολογία ανήκει και ο διαδικτυακός κύκλος «Enter» του Ιδρύματος Ωνάση, που ολοκληρώθηκε και μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στο onassis.org/enter χωρίς αντίτιμο και χρονικό περιορισμό.
Κατά τη διάρκεια εννέα εβδομάδων δημιουργήθηκαν στο «Enter» πάνω από 55 νέα έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, φτιαγμένα από το σπίτι μέσα σε 120 ώρες. Διαμερίσματα, κήποι, ταράτσες και δρόμοι με «πρωταγωνιστές» φίλους, συζύγους, παιδιά ή συγκατοίκους, επιστρατεύτηκαν για να υλοποιηθούν αυτά τα καινούργια ολιγόλεπτα βίντεο.
Επιλέξαμε κάποια και σας τα παρουσιάζουμε:
– «Φυτά εσωτερικού χώρου». Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, χρησιμοποιώντας τη βωβή ερμηνεία του Αινεία Τσαμάτη, δείχνει την καθημερινότητα ενός άντρα κλεισμένου μέσα στο σπίτι.
– «Μέλη του σώματος, υφάσματα και σπορ» του Ευθύμη Φιλίππου, όπου ένας άνθρωπος περιγράφει το ανθρώπινο γένος που μάλλον έχει εξαφανιστεί πια. Εμφανίζεται ο Enrico Cappelli.
– Ο κινηματογραφιστής Γιώργος Ζώης δημιουργεί ένα ερωτικό sci-fi (Touch me) σε δυστοπικές εποχές.
– Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας στο «Destination Acropolis» αναρωτιέται τι νόημα έχει ένα σύμπαν που δεν υπάρχει κανείς να το παρατηρήσει.
– Ο Daniel Wetchel (Rimini Protocoll) παρατηρεί τι είδους ιστορίες θα μπορούσαν να μας διηγηθούν οι καρτέλες με τις οδηγίες ασφαλείας των αεροπλάνων την εποχή της ακινησίας (Safety Cards).
– Οι Tim Etchells, Jim Fletcher, Cris Thorpe με το «We are the king of ventilators» σχολιάζουν με κωμικό τρόπο την εξουσία, τη θνητότητα και την αυταπάτη. Πρόκειται για μια «προφητική» περφόρμανς και έναν ανησυχητικό στοχασμό πάνω στην εξουσία με αφορμή τον Ντόναλντ Τραμπ.
– Η Isabelle Rosselini και ο Paul Magit μας υποδέχονται με μια συγκινητική ταινία για τις ανθρώπινες εκφράσεις σε διαφορετικές χώρες με τίτλο «Darwin, What?».
– «Λάλκα» ονομάζεται η ταινία της Λένας Κιτσοπούλου, που μιλάει για την επιβίωση του ανθρώπου μέσα σε ένα ζοφερό παγκόσμιο κοινωνικό σύστημα. Και προτείνει «να μην καταπιέσουμε άλλο τα ένστικτά μας στον βωμό της δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής».
– Με το «Alter Ego» η Μαρία Παπαδημητρίου παρουσιάζει μια παρωδία της μοναξιάς και της απομόνωσης.
– Οι RootlessRoot στα «Πέλματά μας» εξηγούν τη χρησιμότητά τους. Επίσης παρουσιάζουν τις βασικές αρχές της πρακτικής Fighting Monkey.
– Η εικαστική καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια Εύη Καλογηροπούλου με τα «Πλακάκια» αφηγείται ιστορίες από τον κόσμο που συνάντησε την περίοδο της ουτοπίας.
– Ο Ηλίας Μελέτης ανακαλύπτει τα μοτίβα του σαιξπηρικού Άμλετ μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας.
– Ο Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει το «st Dominique bd Arago».
– Ο Akira Takayama με το «Heterotopia Garden» μας μαθαίνει πώς να φτιάξουμε τον κήπο μας.
– Το «Queens Museum» περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του Highwaymen ένα συνεργατικό ηχητικό πρότζεκτ με ποιητές, μουσικούς και βιντεοπαιχνίδια.
– Η Έφη Μπίρμπα με ερμηνευτή τον Άρη Σερβετάλη καταθέτει στο «Σύνδρομα του Λαοκόοντα» μια αλληγορία για την ποίηση της
ανθρώπινης φύσης σε περιόδους αγωνίας, ενώ
η Emily Mast και ο Yehuba Duenyes κινητοποιούν στο Λος Άντζελες καλλιτέχνες, συγγραφείς, προγραμματιστές και δικηγόρους για την περφόρμανς «How are we», που συλλαμβάνει τις τρέχουσες συνθήκες μας.
 
Το «Enter» δίνει ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβριο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:43