search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:21
MENU CLOSE

Ποια είναι τα πιο …καυτά μέρη του πλανήτη; (Photos)

30.07.2020 16:01
Ποια είναι τα πιο …καυτά μέρη του πλανήτη; (Photos) - Media
 
Αν νομίζετε πως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή η Λάρισα είναι η κόλαση επί γης τις ημέρες του καύσωνα, μάλλον δεν έχετε δει τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας για άλλες, πραγματικά καυτές περιοχές της Γης!
 
Death Valley, Καλιφόρνια
Το πιο διάσημο μέρος με την υψηλότερη θερμοκρασία αέρα που έχει καταγραφεί είναι η Death Valley της Καλιφόρνια, με 56,7˚C στις 19 Ιουλίου του 1913, αυτό το ρεκόρ όμως αμφισβητείται έντονα, καθώς 100 χρόνια μετά, ο τρόπος που υπολογίζεται η θερμοκρασία έχει αλλάξει. Εντούτοις, η μέση θερινή θερμοκρασία της Κοιλάδας του Θανάτου, στο πιο ξηρό μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, φτάνει τους 47˚C.
 
Έρημος Λουτ, Ιράν
Πρόκειται για μια μεγάλη έρημο αλατιού, που κατέχει το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας εδάφους, βάσει μετρήσεων που ελήφθησαν με τη βοήθεια δορυφόρων: η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί: 70,7˚C!
 
Κεμπιλί, Τυνησία
Στην πανέμορφη χώρα της Βορείου Αφρικής, οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν συχνά στους 40˚C. Στο Κεμπιλί, αγγίζουν και τους 50˚C, και ακόμα και η ένδειξη του θερμομέτρου στους 55˚C δεν αποτελεί έκπληξη για τους κατοίκους της περιοχής.
 
 
Μία μέθοδος μέτρησης της θερμοκρασίας συνδυάζει την απόλυτη τιμή της με τη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας, απ’ όπου προκύπτει ο δείκτης θερμότητας. Την πρώτη θέση για το υψηλότερο ρεκόρ καταλαμβάνει το Νταχράν, με δείκτη θερμότητας 81°C και θερμοκρασία αέρα στους 42˚C την 8η Ιουλίου 2003, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μπαντάρ-ε Μαχσάχρ του Ιράν, με 74˚C στις 15 Ιουλίου 2015, με την υψηλότερη θερμοκρασία της πόλης να έχει φτάσει τους 51 ˚C.
 
Φλεγόμενα Όρη, Κίνα
Στα 832μ. πάνω από τη θάλασσα, το 2008 η θερμοκρασία άγγιξε τους 66.8 °C. Η μέση θερμοκρασία της βραχώδους αυτής περιοχής είναι 49°C, το έδαφος όμως μπορεί να …ψηθεί στους 82°C, γεγονός που δεν επιτρέπει σε καμία μορφή βλάστης να αναπτυχθεί εκεί.
 
Τιμπουκτού, Μάλι
Περιτριγυρισμένο από την Έρημο Σαχάρα, το Τιμπουκτού θεωρείται η πιο ζεστή πόλη του κόσμου, με θερμοκρασίες που φτάνουν συχνά τους 55°C. Παρά τις σκληρές συνθήκες, οι ντόπιοι δε χαίρονται ιδιαίτερα όταν βρέχει, καθώς τα μοναδικής αρχιτεκτονικής σπίτια τους, φτιαγμένα από πηλό με άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες, διαβρώνονται ανεπανόρθωτα από το νερό της βροχής.
 
Badlands, Αυστραλία
Η πιο ξηρή ήπειρος του πλανήτη δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Η αφιλόξενη και ακατοίκητη ερημική περιοχή των Badlands άρχισε να μελετάται μετά το 2000. Το 2003, ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε την τρομαχτική θερμοκρασία των 69.3°C! Οι επιστήμονες θεωρούν πως τέτοιες θερμοκρασίες συμβαίνουν πιο συχνά από ότι καταγράφονται, σε ολόκληρη την Αυστραλία.
 
 
Αν και τη συγκεκριμένη έρημο μοιράζονται τέσσερις χώρες, η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Αραβικά Εμιράτα και η Υεμένη, το θερμότερο σημείο της βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Στους ατέρμονους κόκκινους αμμόλοφους, δίχως ίχνος ζωής, όπου το maximum ετήσιας βροχής είναι στα 35mm, το ρεκόρ θερμοκρασίας είναι οι 56°C.
 
Νταλλόλ, Αιθιοπία
Η ηφαιστιογενής αυτή περιοχή θεωρείται η πιο ζεστή του κόσμου βάσει της μέσης υψηλότερης ημερήσιας θερμοκρασίας, που είναι 41-46°C, με τη χαμηλότερη στους 30°C και μέση σχετική υγρασία στο 60%. Στις αρχές του 20ου αιώνα, λειτουργούσαν ορυχεία αλάτων καλίου, τα οποία σύντομα εγκαταλείφθηκαν λόγω των σκληρών συνθηκών και της απομακρυσμένης τοποθεσίας του Νταλλόλ. Οι θερμοπίδακες και οι αναθυμιάσεις θείου από τις όξινες λίμνες της περιοχής κάνουν το μέρος ακόμα πιο επικίνδυνο και αφιλόξενο και το ηφαίστειο Έρτα Άλε που βρίσκεται εκεί, είναι από τα πιο ενεργά του κόσμου.
 
Το πιο ζεστό μέρος του γνωστού Σύμπαντος, πάντως, δε βρίσκεται σε κάποιο μακρινό γαλαξία, αλλά στη ίδια τη Γη: στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN της Γενεύης, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων που χρησιμοποιείται στα περίπλοκα πειράματα, καταφέρνει να δημιουργήσει μια καυτή ατμόσφαιρα 4 τρισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:21