search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:16
MENU CLOSE

Εκδηλώσεις: Δικαίωμα στον πολιτισμό

13.03.2010 10:14

Δεν είναι μόνο η Μύκονος στο χάρτη. Είναι και το Καστελόριζο, η Ηρακλειά, η Αστυπάλαια… Τόποι ονειρεμένοι, ξεχασμένοι τους μη καλοκαιρινούς μήνες, που βγαίνουν απ’ την ακινησία του χρόνου εξαιτίας της ευαισθησίας ανθρώπων και φορέων

Δεν είναι μόνο η Μύκονος στο χάρτη. Είναι και το Καστελόριζο, η Ηρακλειά, η Αστυπάλαια… Τόποι ονειρεμένοι, ξεχασμένοι τους μη καλοκαιρινούς μήνες, που βγαίνουν απ’ την ακινησία του χρόνου εξαιτίας της ευαισθησίας ανθρώπων και φορέων

Τα νησιά της άγονης γραμμής συνήθως μπαίνουν στην ατζέντα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Η απέριττη και άγρια ομορφιά τους, η οποία ακόμα δεν έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό, που προτιμάει «θύματα» κοντινότερης απόστασης, τα κάνει αγαπημένο προορισμό διακοπών. Τους χειμερινούς όμως μήνες η άγκυρα πιάνει σπανίως τα λιμάνια τους. Και οι ακριτικοί τόποι μπαίνουν στην κουβέντα μας μόνο για να επισημανθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η απομόνωση, οι ιατρικές ελλείψεις και οι δυσκολίες μετακίνησης εξαιτίας των αραιών δρομολογίων. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διάδραση» έβαλε στόχο εδώ και τέσσερα χρόνια να κάνει τα δρομολόγια στην άγονη γραμμή μια γόνιμη πλεύση, και μάλιστα με πολιτιστική κατεύθυνση. Μέσα από σειρά εκδηλώσεων θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου και εργαστηρίων, το πρόγραμμα «Άγονη γραμμή γόνιμη», με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Στέφανο Νόλλα, ξεκινά κάθε χρόνο μέσα στο χειμώνα ή την άνοιξη ένα μεγάλο ταξίδι προς τα απομακρυσμένα νησιά. Και μας υπενθυμίζει ότι ο τίτλος άγονη γραμμή αναφέρεται μόνο στη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών. Γιατί, κατά τα άλλα, οι κάτοικοί τους είναι γόνιμοι και δημιουργικοί. Όταν άλλωστε εκμηδενίζεται η απόσταση, επιταχύνεται η ανάπτυξη. Γι’ αυτό και οι δραστηριότητες της «Διάδρασης», με τη χορηγία της Blue Star Ferries, έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση. Έτσι, κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα χωρίς εκπτώσεις, που θα μπορούσε να απευθύνεται και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας που έχουν τον πολιτισμό στα πόδια τους, σαλπάρει με έναν ούριο άνεμο στο πλευρό του. Από πέρυσι μάλιστα η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια –η οποία πάει κόντρα στο πνεύμα της εποχής, που θέλει εξαιτίας της κρίσης τη συρρίκνωση των πολιτιστικών θεσμών– τέθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πρώτο λιμάνι για φέτος ήταν η Ηρακλειά. Από τις 4 Μαρτίου η καρδιά της «Άγονης γραμμής γόνιμης» χτυπά στην Αμοργό (έως 15 Μαρτίου). Ακολουθούν στάσεις σε Θηρασιά (13-18 Απριλίου), Αστυπάλαια (21-27 Απριλίου) και Καστελόριζο (29 Απριλίου-4 Μαΐου). Η παραμονή σε κάθε νησί διαρκεί πέντε μέρες και περιλαμβάνει καθημερινά δίωρα εργαστήρια. Σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς, όπως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και το Λύκειο Ελληνίδων, έχουν στηρίξει την πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία. Έτσι το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

* Επισκέψεις λογοτεχνών. Οι Σοφία Ζαραμπούκα, Νίκος Πιλάβιος και Γιολάντα Τσιαμπούκαλου θα συζητήσουν με το κοινό για τις αρετές της ανάγνωσης και τους μαγικούς κόσμους που μπορούν να ανακαλύψουν οι αναγνώστες μέσα από ένα βιβλίο.

* Συναυλίες με το Σύνολο Χάλκινων-Πνευστών. Η συνεργασία με την ΚΟΑ ξεκίνησε από πέρυσι.

* Σε συνεργασία με τους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη θα προβληθούν οι ταινίες «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά, «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Riccordi mi» της Στέλλας Θεοδωράκη.

* Από τα πιο ζωντανά και διαδραστικά τμήματα του προγράμματος είναι τα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους: ψηφιδωτού με την Ειρήνη Συριανού, κινηματογράφου με τη μοντέρ Περσεφόνη Μήλιου και τον σκηνοθέτη Γιάννη Γαϊτανίδη και παραδοσιακών χορών από τους δασκάλους του Λυκείου Ελληνίδων. Για όσους αναρωτιούνται αν έχουν κλίση στις πολεμικές τέχνες, υπάρχουν και τα εργαστήρια Κουνγκ Φου με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Διβάνη.

Χρυσούλα Παπαϊωάννου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01