search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:44
MENU CLOSE

Πέθανε ο συνδημιουργός του ποντικιού υπολογιστή, Μπιλ Ίνγκλις (Video)

03.08.2020 18:37
Πέθανε ο συνδημιουργός του ποντικιού υπολογιστή, Μπιλ Ίνγκλις (Video) - Media

 

Απεβίωσε, σε ηλικία 91 ετών, ο συνδημιουργός του ποντικιού υπολογιστή, Μπιλ (Γουίλιαμ) Ίνγκλις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o μηχανικός και εφευρέτης είχε γεννηθεί το 1929 στο Κεντάκι των ΗΠΑ και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός πριν καταταχθεί στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Κατασκεύασε το πρώτο ποντίκι υπολογιστή (mouse) το 1963, βασιζόμενος σε μια ιδέα του συναδέλφου του, Νταγκ Ένγκελμπαρτ, ενώ εργάζονταν πάνω στους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παρόλα αυτά, η πανταχού παρούσα πλέον συσκευή θα καθιερωνόταν δύο δεκαετίες αργότερα, μαζί με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (PC) .

Τον θάνατο του Ίνγκλις επιβεβαίωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ η σύζυγός του.

Ο Ίνγκλις έγινε ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε ποντίκι όταν κατασκεύασε το πρωτότυπο στο πλαίσιο του ερευνητικού project του Ένγκελμπαρτ στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Στάνφορντ. Η ιδέα ήταν του Ένγκελμπαρτ, την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως μόνο «σύντομες σημειώσεις», αλλά την υλοποίηση ανέλαβε ο Μπιλ Ίνγκλις. Η πρώτη του εκδοχή ήταν ένας ξύλινος κύβος με ένα και μόνο κουμπί, και από κάτω δύο περιστρεφόμενοι τροχοί σε γωνία 90 μοιρών που κατέγραφαν την κίνηση οριζόντια και κάθετα. «Δουλεύαμε πάνω στην επεξεργασία κειμένου- σκοπός ήταν μια συσκευή η οποία θα ήταν σε θέση να επιλέγει χαρακτήρες και λέξεις» είπε ο Ίνγκλις στο Computer History Museum το 1999.

Στο πλαίσιο ενός πειράματος ζητήθηκε από χρήστες να δοκιμάσουν το ποντίκι μαζί με άλλες συσκευές, όπως φωτοστυλό ή joystick, και διαπιστώθηκε πως το ποντίκι ήταν το πιο δημοφιλές. Οι δύο ερευνητές έγραψαν ένα σχετικό επιστημονικό άρθρο, το οποίο αγνοήθηκε για χρόνια.

Σε επίδειξη το 1968 το ποντίκι παρουσιάστηκε δημόσια για πρώτη φορά- μαζί με τις βιντεοδιασκέψεις, την επεξεργασία κειμένου και μια μορφή links παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στο Ίντερνετ.

«Καθώς κινείται πάνω ή κάτω ή πλάγια, έτσι κινείται και το tracking spot» εξηγούσε στο κοινό ο Ένγκελμπαρτ, ενώ ο Ίνγκλις διηύθυνε την τεχνική πλευρά της διάσκεψης- περιλαμβανομένου του βίντεο που εντυπωσίασε το κοινό. Αργότερα η επίδειξη θα χαρακτηριζόταν ως «the mother of all demos».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:38