search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:59
MENU CLOSE

Ο Μυστικός Λόγος

07.09.2012 08:28
Ο Μυστικός Λόγος   - Media

Το ενδιαφέρον με το βιβλίο του Σμιθ δεν είναι τόσο η μυθιστορία, ούτε η πλοκή, ούτε ακόμα κι οι ήρωές του, όσο η αναπαράσταση του τρόμου, της θηριωδί­ας και της αβυσσαλέας ανελευθερίας της σταλινικής περιόδου που σφράγισε τις τύχες ολόκληρων λαών στη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Τομ Ρομπ Σμιθ 

Μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου 

Εκδόσεις: Πατάκης 

Σελ.: 584 

Το ενδιαφέρον με το βιβλίο του Σμιθ δεν είναι τόσο η μυθιστορία, ούτε η πλοκή, ούτε ακόμα κι οι ήρωές του, όσο η αναπαράσταση του τρόμου, της θηριωδί­ας και της αβυσσαλέας ανελευθερίας της σταλινικής περιόδου που σφράγισε τις τύχες ολόκληρων λαών στη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ού αιώνα. Στην ουσία, ο Σμιθ παθιάζεται με την ιδέα τού πώς το μεγαλύτερο όραμα για την ευτυχία της ανθρωπότη­τας κατέληξε να μετατραπεί στον τρομακτικότερο εφιάλτη για τον άνθρωπο και τη ζωή. Η πολιτική αντίληψη για την ανθρώπινη ζωή και τις ανθρώπι­νες σχέσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νέο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα, φέρνει στο φως μέσα από μια ιστορία που διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια της αποσταλινοποίησης στη Σοβιετι­κή Ένωση, μια κοινωνία η οποία έχει βιώσει την από­λυτη κτηνωδία. Μέσα από την προσωπική ιστορία ενός πρώην αξιωματικού της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, του Λέο Ντεμίντοφ, περιγράφεται η τρομακτική εκείνη περίοδος της προσπάθειας αποσταλινοποίησης της κοινωνίας – του απόλυτου τρόμου – μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που δεν θα επέφεραν θεαματικά αποτε­λέσματα, ωστόσο θα μισάνοιγαν την αμπαρωμένη πόρτα της κόλασης. Ο Λέο Ντεμίντοφ με τη γυναίκα του τη Ραΐσα είχαν υιοθετήσει δυο κορίτσια, των οποίων οι γονείς είχαν δολοφονηθεί σε μια επιχεί­ρηση που συμμετείχε και ο ίδιος ο Ντεμίντοφ. Τώρα, τον Λέο τον μισούν εκτός από τις κόρες του που δεν τον συγχωρούν για τη συμμετοχή του στο φόνο των φυσικών τους γονέων και ένα άλλο σκοτεινό πρό­σωπο. Έτσι αρχίζει μια καταδίωξη που περνά από τα αφιλόξενα σιβηρικά γκουλάγκ και καταλήγει στην ουγγρική εξέγερση.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01