search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:48
MENU CLOSE

Τελευταίο Δρομολόγιο

07.09.2012 08:35
Τελευταίο Δρομολόγιο   - Media

Μέσα από μια σειρά βιβλίων – αφιερωμάτων στη μνήμη του Γιάννη Μαρή, που κατακλύζουν τη χειμαζόμενη εγχώρια αγορά του βιβλίου, γίνεται φανερή η επίδραση του συγγραφέα – δημοσιογρά­φου στις γενιές που ακολούθησαν.

Κρίτων Σαλπιγκτής

Εκδόσεις: Αιγαίον

Σελ.: 155 

Μέσα από μια σειρά βιβλίων – αφιερωμάτων στη μνήμη του Γιάννη Μαρή, που κατακλύζουν τη χειμαζόμενη εγχώρια αγορά του βιβλίου, γίνεται φανερή η επίδραση του συγγραφέα – δημοσιογρά­φου στις γενιές που ακολούθησαν. Τα βιβλία του Μαρή, όχι μόνο επανεκδίδονται, αλλά και οι ήρωές του επανέρχονται μέσα από σύγχρονα κείμενα των επιγόνων του. Αυτή τη φορά και από τις εκδόσεις «Αιγαίον», ο Κρίτων Σαλπιγκτής παίρνει τη σκυτά­λη αυτής της αυθόρμητης σκυταλοδρομίας προς τιμήν του σημαντικότερου Έλληνα συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ο Σαλπιγκτής τοποθετεί την ιστορία του στα πρώτα χρόνια της δύσκολης και σκοτεινής δεκαετίας του 1950 στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα της εποχής και τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Ένας δυναμικός υπουργός της κυβέρνησης Παπάγου, ο κατοπινός «Εθνάρχης» Κων­σταντίνος Καραμανλής, υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, πετάει προς Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής που καλύπτουν το ταξίδι του υπουργού (ο οποίος τσιμεντάρισε ασφυκτικά την Αθήνα) είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Μακρής της «Πρωινής», επιστήθιος φίλος του θρυλικού αστυνόμου Μπέκα. Ο Σαλπιγκτής εκμεταλλεύεται την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα της επο­χής, συνδυάζοντάς την με την παράδοση της πό­λης… στις πολιτικές δολοφονίες! Οι έντονες φήμες για ενδεχόμενη δολοφονία του ανερχομένου και δυναμικού υπουργού αναγκάζουν τον αστυνόμο Μπέκα να ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτότυπη πινελιά που προσθέτει ο συγγραφέας σε αυτή την α λα μανιέρ εκδοχή του αστυνόμου Μπέκα είναι η πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Όπως είναι γνωστό, ο Γιάννης Μαρής καταγόταν από αρι­στερή οικογένεια, αλλά στα μυθιστορήματά του, που εντάσσονταν χρονικά σε δύσκολες πολιτικές περιόδους, κρατούσε διακριτικά αποστάσεις από την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και γι’ αυτό κατηγορήθηκε πολλάκις.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01