search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:14
MENU CLOSE

Τα ανοιχτά μέτωπα του Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2138
13-8-2020
16.08.2020 03:00
trump_1-2.jpg

 

Σε ποιο κλίμα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Λιγότερες από εκατό ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καλείται να εξασφαλίσει την επανεκλογή του με δύσκολα μέτωπα ανοιχτά, τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Ο νέος, φονικός κορωνοϊός που έχει πλήξει τον πλανήτη δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη την κραταιά αμερικανική οικονομία. Η ανεργία είναι το πρώτο σοβαρό πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες, τους τελευταίους μήνες έχουν χαθεί περισσότερες από 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί στις θέσεις που δημιουργήθηκαν στη χώρα τα τελευταία εννιά χρόνια, από τη λήξη δηλαδή της προηγούμενης κρίσης μέχρι και σήμερα.

Οι «τοπικές» καραντίνες, στις οποίες αναγκαστικά προσέφυγαν κάποιες πολιτείες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της Covid-19, έχουν δημιουργήσει συγκρούσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους κυβερνήτες.

Όπως φάνηκε στην περίπτωση του Μίσιγκαν, όπου οπαδοί του συνασπισμού Michigan Conservative Coalition κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των περιοριστικών μέτρων της πολιτειακής κυβέρνησης, ο Τραμπ έχει βρει τους «ιδανικούς ενόχους» για την ύφεση που παρατηρείται στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον φόρο κερδών κεφαλαίου στις ΗΠΑ και να προχωρήσει σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα, ώστε να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει.

«Εξετάζουμε, επίσης, μία μείωση του φόρου για κέρδη κεφαλαίου, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ένα πολύ ακραίο μέτρο

Σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19, η αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα ακραίο μέτρο, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύεται σε πολίτες και μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ ο επαναπατρισμός τους εάν υπάρχουν «εύλογες» υποψίες πως έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο, αν τελικά θεσμοθετηθεί, θα προκαλέσει αντιδράσεις σε μεγάλες κοινότητες της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, έχει καταρτιστεί ήδη σχέδιο, που πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξει.

Ο Τραμπ επέβαλε σειρά μέτρων με την οποία περιορίστηκε η μετανάστευση αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται, ενώ επέτρεψε στην αστυνομία συνόρων να απελαύνει ουσιαστικά αμέσως παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα σύνορα, χωρίς την τήρηση των συνηθισμένων νομικών διαδικασιών.

H κυβέρνηση φοβόταν πως πολίτες με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και μεξικανική, μπορεί να μετακινηθούν μαζικά προς τις ΗΠΑ αν η επιδημιολογική κατάσταση στο Μεξικό χειροτερέψει, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση για τα αμερικανικά νοσοκομεία.

Διαρκής η ένταση με την Κίνα

Και ενώ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας φαινόταν να επέρχεται μια εξομάλυνση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, οι κατηγορίες του Τραμπ προς την Κίνα για την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού πυροδοτούν έναν νέο «ψυχρό πόλεμο», που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει, θέτοντας ταυτόχρονα τον εμπορικό πόλεμο σε «αναστολή».

Είναι αλήθεια πάντως ότι το κινεζικό καθεστώς υποτίμησε ή επιχείρησε να αποκρύψει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ουχάν.

Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, το μέτωπο με το Πεκίνο είναι και το ευκολότερο ίσως για τον Πρόεδρο, καθώς βρίσκει στήριξη από τους ακραίους Ρεπουμπλικανούς μέχρι την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, οι οποίοι συμφωνούν ότι το Πεκίνο αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η σύγκρουση στο Κογκρέσο

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και του Λευκού Οίκου σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού, δεν φαίνεται να καταλαγιάζει και είναι δηλωτική της απόστασης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Politico, αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι μία διακομματική συμφωνία για την εκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον.

Ο Τραμπ, με μία ανάρτησή του στο… αγαπημένο του Twitter, ισχυρίστηκε ότι η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ «θέλουν να συναντηθούν για την επίτευξη συμφωνίας» για ένα πακέτο βοήθειας.

Ωστόσο οι βοηθοί τους λένε πως κανένας από τον Λευκό Οίκο δεν τους προσέγγισε μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Οι κοινωνικές ανισότητες

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς έφερε πάλι στο προσκήνιο ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, αυτό των ανισοτήτων. Είναι γνωστό πως στις προηγούμενες εκλογές, ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων, κυρίως Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων, που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές, είχε αποκλειστεί από την κάλπη.

Το λαϊκό ξέσπασμα μετά τη δολοφονία του Φλόιντ φαίνεται πως θα στείλει αυτό το κομμάτι της κοινωνίας στην «αγκαλιά» του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν προκαλεί εξάλλου εντύπωση το ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικού Κόμματος για τον προεδρικό θώκο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά σε αυτές τις κοινότητες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:14