search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:16
MENU CLOSE

Στο προσκήνιο νέο «κούρεμα»

14.09.2012 06:46
Στο προσκήνιο νέο «κούρεμα» - Media

 Επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για περεταίρω αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά τις αναφορές του  εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Θάνου Κατσάμπα, αλλά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ που δεν απέρριψε το ενδεχόμενο. 

 Επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για περεταίρω αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά τις αναφορές του  εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Θάνου Κατσάμπα, αλλά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ που δεν απέρριψε το ενδεχόμενο. 

Ο  Θ Κατσάμπας, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και εκπρόσωπος της Ελλάδας, μιλώντας στη Wall Street Journal έκανε λόγο για τρίτο πακέτο διάσωσης που θα χρειαστεί η Ελλάδα, στο οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά μόνο η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, όπως επίσης και για το «κούρεμα» των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης, και όχι του ΔΝΤ. 

Με τις δηλώσεις αυτές ο Θάνος Κατσάμπας έθιξε με σαφή τρόπο ένα ζήτημα που απασχολεί από την αρχή της κρίσης τόσο το ΔΝΤ ,όσο και την Κομισιόν και δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους .Οικονομικοί παράγοντες που γνωρίζουν καλά αυτά τα ζητήματα επιμένουν ότι ένα νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά των ομολόγων της ΕΚΤ και των δανείων των χωρών της ευρωζώνης είναι μοναδική λύση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. 

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ στις δηλώσεις του ανέφερε πως «η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της συμμετοχής του επίσημου τομέα ή επιπλέον δανείων, με την ελπίδα πιο ευνοϊκών όρων». 

Το χρηματοδοτικό κενό των 20 δις περίπου που θα προκύψει από την διετή παράταση επίτευξης των στόχων θα πρέπει να το καλύψει η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ καθώς όπως είπε, είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση πως η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει από μόνη της. 

Οι δηλώσεις του Θάνου Κατσάμπα προκάλεσαν αντιδράσεις  από την κυβέρνηση και λίγο αργότερα ο ίδιος υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση λέγοντας ότι :«Όλοι οι σχολιασμοί αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τη θέση του ΔΝΤ, αλλά ούτε και της ελληνικής κυβέρνησης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01