search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:23
MENU CLOSE

«Υπό πολιορκία» πανεπιστήμια και πρεσβείες από οργισμένους Ισλαμιστές

14.09.2012 15:58
«Υπό πολιορκία» πανεπιστήμια και πρεσβείες από οργισμένους Ισλαμιστές - Media

Εντολή για εκκένωση όλων των κτιρίων έχει δώσει το Πανεπιστήμιο του Τέξας, μετά από τηλεφώνημα άνδρα που υποστήριξε ότι έχει σχέση με την Αλ Κάιντα και πως έχει τοποθετήσει βόμβες σε διάφορα σημεία.

Εντολή για εκκένωση όλων των κτιρίων έχει δώσει το Πανεπιστήμιο του Τέξας, μετά από τηλεφώνημα άνδρα που υποστήριξε ότι έχει σχέση με την Αλ Κάιντα και πως έχει τοποθετήσει βόμβες σε διάφορα σημεία.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα δέχθηκε τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας και έδωσε επίσης εντολή για γενική  εκκένωσή.

Αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ταραχών που έχει προξενήσει η ταινία, η οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι προσβάλει τον Μωάμεθ και την θρησκεία τους.

Σοβαρά επεισόδια με έναν νεκρό, εισβολές σε διπλωματικές αποστολές, πυρπόληση κτιρίου και συμπλοκές με την αστυνομία σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από δυτικές πρεσβείες στο Σουδάν και την Τυνησία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έναντι στην ταινία

Στο Χαρτούμ περίπου 5.000 ισλαμιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας. Ένας μέρος των διαδηλωτών εισέβαλαν και την πυρπόλησαν ενώ κινήθηκαν και κατά της παρακείμενης πρεσβείας της Βρετανίας. Αργότερα κινήθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η αστυνομία έκανε αρχικά χρήση δακρυγόνων για να τους σταματήσει, αργότερα, όταν εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στη γερμανική πρεσβεία δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας, έσπασαν παράθυρα και κάμερες και έβαλαν φωτιά σε μέρος του κτιρίου. Κάποιοι κατέβασαν τη γερμανική σημαία και ανήρτησαν στη θέση της μαύρο ισλαμικό λάβαρο με τη ρήση «δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ που όμως φυλάσσεται αυστηρά. Προς το απόγευμα, κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο σκαρφαλώνοντας στο περίβολο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, να πυροβολήσουν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων όταν χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μετά το περιστατικό η αστυνομία αποσύρθηκε.

Από το Βερολίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε την επίθεση και ανακοίνωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας είναι «για την ώρα ασφαλείς», ενώ καταδίκασε σε υψηλούς τόνους το περιστατικό.

Το ίδιο έπραξε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες έξω από την βρετανική πρεσβεία αλλά όχι και το αν υπήρχε προσωπικό σε αυτή ή αν είναι ασφαλές.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Τύνιδα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Μαρτυρίες μιλούν και για χρήση πυρών, αβέβαιο ήταν εξαρχής αν επρόκειτο για πραγματικά πυρά ή πλαστικές σφαίρες.

Όπως αναφέρει το Reuters, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν και εκεί στον περίβολο, έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά στα δέντρα. Αυτόπτες μιλούν για πυκνούς καπνούς που έβγαιναν από τον περιβάλλοντα χώρο.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι αργότερα οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αμερικανικό σχολείο στην Τύνιδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:21