search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:45
MENU CLOSE

Ανασχηματισμός τώρα, συνέδριο το 2021 – Πρόταση Τσίπρα για Τζανακόπουλο στη θέση του Γραμματέα

02.09.2020 05:38
5101887.jpg

 

Με συζήτηση για κομματικές αναδιατάξεις και για την τύχη του συνεδρίου έκανε ποδαρικό ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σεπτέμβριο. Σε … απογευματινό καφέ που συγκλήθηκε χθες εκτάκτως  στην Κουμουνδούρου συζητήθηκε κατά κύριο λόγο το αν θα γίνει συνέδριο ή όχι, ενώ έπεσαν προτάσεις σχετικά με αλλαγές στο κόμμα, στην περίπτωση που αποφασιστεί αναβολή του συνεδρίου για την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2021. Βασική αιτία της πιθανής αναβολής είναι η πανδημία, φαίνεται όμως να υπάρχει και μια ανάγκη αποκατάστασης του τεταμένου εσωκομματικού κλίματος.

Η όλη συζήτηση, που περιλαμβάνει και τον ανασχηματισμό των τομεαρχών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χθεσινή «προπαρασκευαστική» της Γραμματείας συζήτηση για το αν θα γίνει το συνέδριο κανονικά, «υβριδικό» (συνδυασμός δια ζώσης και «ψηφιακού») ή θα πάρει αναβολή για του χρόνου, φαίνεται να κυριαρχεί η προτίμηση στην τελευταία επιλογή. Ο  ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να συμπίπτει σε αυτό το σημείο με την εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ οι «προεδρικοί» τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου τώρα, με όποιον τρόπο είναι αυτό δυνατό.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση τείνει να συμφωνήσει με την αναβολή του συνεδρίου θέτει όμως όρο η πρόταση περί της αναδιάταξης στο κόμμα να είναι συνολική και εν πολλοίς συμπεφωνημένη, να υπάρχει δηλαδή ευρεία συναίνεση. Κορυφαίο κομματικό στέλεχος υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια χωρίς συνέδριο, επομένως η όποια αναδιάρθρωση – εφόσον προκριθεί ως λύση για τώρα, έναντι του συνεδρίου –  πρέπει να γίνει προσεκτικά και να λαμβάνει υπόψη όλο το κόμμα.

Τζανακόπουλος για Γραμματέας;

Ο Αλέξης Τσίπρας, χθες πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν πάντως και άλλες προτάσεις).

Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει «τράμπα» με τον σημερινό Γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που κατέχει σήμερα ο Δ. Τζανακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση αυτή είναι ανοιχτός ο Π. Σκουρλέτης, εφόσον βέβαια η «νομιμοποίηση» Τζανακόπουλου περάσει από την Κεντρική Επιτροπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος (ο Σκουρλέτης) θεωρεί ότι οι κακές σχέσεις στην κορυφή του κόμματος (μεταξύ προέδρου και γραμματέα) έχουν διαμορφώσει μια μη λειτουργική κατάσταση ακυρώνοντας στην πράξη το ρόλο του σημερινού γραμματέα.

Ο Τζανακόπουλος, είναι πρόσωπο «προσηλωμένο» στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όμως δεν ανήκει εδώ και καιρό στην τάση των προεδρικών, πολιτικά και ιδεολογικά είναι κάπου στη μέση και διατηρεί σχέσεις με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Τον τελευταίο χρόνο δε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει κρατηθεί μακριά από την εσωκομματική αρένα, επικεντρωνόμενος στα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Πιθανή μετακίνηση Χαρίτση

Αλλαγή είναι πιθανό να υπάρξει και στο «πόστο» του εκπροσώπου Τύπου. Ο σημερινός εκπρόσωπος Αλέξης Χαρίτσης έχει εκφράσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την επιθυμία να αναλάβει κάποιον τομέα, κατά προτίμηση με οικονομικό/παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, η μετακίνησή του είναι πιθανό να συναρτηθεί με το αν υπάρχει πρόσωπο να καλύψει το κενό. Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τη θέση αυτή τον Νάσο Ηλιόπουλο, δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο ίδιος επιθυμεί μετακίνηση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στην Κουμουνδούρου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01