search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:33
MENU CLOSE

Προβληματισμός στη Δύση: Η Κίνα θέλει να κάνει stealth τα συμβατικά μαχητικά της

04.09.2020 18:00
Προβληματισμός στη Δύση: Η Κίνα θέλει να κάνει stealth τα συμβατικά μαχητικά της - Media

 

Πειράματα που αν αποβούν επιτυχημένα, μπορεί να αλλάξουν άρδην τις στρατιωτικές ισορροπίες στον πλανήτη φαίνεται ότι διεξάγει το Πεκίνο με στόχο να μετατρέψει τα συμβατικά μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει σε… αόρατες απειλές.

Σήμερα, οι μόνες χώρες που διαθέτουν μάχημα stealth μαχητικά είναι οι ΗΠΑ (F-22, F-35) και η Κίνα (J-20), ενώ σύντομα στο παιχνίδι θα μπει και η Ρωσία με το Su-57. Η βασική ιδιότητα των αεροσκαφών αυτών είναι ότι είναι σχεδόν αόρατα στα εχθρικά ραντάρ.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση εξωτικών υλικών κατασκευής και χρωμάτων, αλλά και με ειδικό σχεδιασμό του μαχητικού, ώστε τα ραδιοκύματα των ραντάρ να μην μπορούν να το ανιχνεύσουν, παρά μόνο όταν είναι ήδη αργά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το National Interest, επικαλούμενο ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η Κίνα πάει τα πράγματα ένα βήμα παρά πέρα και αναπτύσσει ένα ειδικό υλικό που μπορεί να δώσει stealth ιδιότητες σε συμβατικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το υλικό αυτό -«μεταϋλικό», το ονομάζει το δημοσίευμα- το οποίο μοιάζει με αυτό των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και το οποίο αν απλωθεί πάνω σε μια επιφάνεια, αντανακλά με διαφορετικό τρόπο τα ραδιοκύματα των ραντάρ, δημιουργώντας «εικόνα-φάντασμα».

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το υλικό ήδη δοκιμάζεται στην Σενγιάνγκ, όπου βρίσκεται και η εταιρεία που κατασκευάζει τα μαχητικά J-11 και J-15, τα οποία φυσικά δεν έχουν stealth ιδιότητες.

Παράλληλα, το δημοσίευμα προσθέτει ότι η Κίνα δοκιμάζει και μια άλλη τεχνική, τη «συσκευή φασματικής ψευδαίσθησης», η οποία εμφανίζει στα ραντάρ μεταλλικά μέρη ως πλαστικά ή πολλαπλασιάζει τον αριθμό των αεροσκαφών που εμφανίζονται στα ραντάρ.

Στη θεωρία όλα αυτά ακούγονται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, αν είναι υλοποιήσιμα τότε η Κίνα ενδεχομένως να αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη ότι εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο το J-20 είναι τόσο stealth όσο παρουσιάζεται.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ακόμα και με αυτά τα εξωτικά υλικά, ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο δραματικό, αφού σύμφωνα με ειδικούς το βασικό ζήτημα με τα stealth αεροσκάφη είναι το σχήμα και ο σχεδιασμός τους και όχι τα επιμέρους υλικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:32