search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:17
MENU CLOSE

Τι συζήτησαν Δένδιας – Στόλτενμπεργκ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία

05.09.2020 09:38
Ν. Δένδιας: Ιστορική στιγμή η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο - Media

 

Την τιμητική του έχει τις τελευταίες ημέρες από τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ ο Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τις παρεμβάσεις του για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο ανάμεσα σε δύο σύμμαχες χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να προωθήσει τον διάλογο, σχετικά με τη συγκρότηση «μηχανισμού στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Έτσι λοιπόν, μετά τις επικοινωνίες με Ερντογάν Τσαβούσογλου και τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και άλλους αξιοματούχους πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία το πρωί του Σαββάτου και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε και ο διάλογος του υπουργού Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αρχικές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα είχαν γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου πέρα από τον Ν. Παναγιωτόπουλο συναντήθηκε και με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όταν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ενημέρωνε πως ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο».

Τον σχετικό διάλογο αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ:

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.

Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος:Όλα τα πολεμικά.

Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Ο Στόλτενμπεργκ μετά την αντίδραση της Αθήνας ανασκεύασε για όσα είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση από τον Στόλτενμπεργκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:16