search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:09
MENU CLOSE

Μπροστά στα δύσκολα

07.09.2020 05:14

 

Το νέο μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα που έχει ως κεντρική ιδέα το «τόπος στα νιάτα» θα επιχειρήσουν να φέρουν εις πέρας οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος. Όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν το  ηλικιακό κριτήριο  , οι γνώσεις, και  η μαχητικότητα φτάνουν για να βγει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στον αφρό των γεγονότων.

Κομματικά η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι σωστή καθώς και τα δύο στελέχη του κόμματος παρά το νεαρό της ηλικίας τους έχουν όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να εκπροσωπήσει ένα κόμμα της αριστεράς. Με όρους κοινωνίας   κανείς δεν ξέρει αν τα δυο στελέχη που αναλαμβάνουν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να ξεκοπούν από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσουν για το νέο εγχείρημα. .

Γιατί το θέμα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι δεν έχει θέσεις , απόψεις και ικανά στελέχη να τις επικοινωνήσουν στην κοινωνία. Το θέμα πάντα ήταν και είναι ότι θα πρέπει να κινούνται με βάση τις ισορροπίες και τις απόψεις όλων των τάσεων.  Πράγμα πολύ δύσκολο.

Την συγκεκριμένη στιγμή  πάντως  η δουλειά του Δημήτρη Τζανακόπουλου φαντάζει ίσως   πιο εύκολη , δεδομένου ότι όλοι έδειξαν χθες να θέλουν να κάνουν μία νέα αρχή χωρίς αντιπαραθέσεις…

Με δεδομένο ότι το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διείσδυση του στα ΜΜΕ – εκεί έχουν γίνει πολλά και τραγικά λάθη- είναι τουλάχιστον περίεργο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε και πάλι να εμπιστευτεί αυτό τον ευαίσθητο τομέα σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τα ΜΜΕ, παρά μόνο ότι διαβάζουν εφημερίδα και λένε την γνώμη τους όταν τους την ζητούν .

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι πραγματικά ένας ιδιαίτερα χαρισματικός νέος. Διαβασμένος , καλοπροαίρετος , εξαιρετικός στις συζητήσεις. Η στόφα του καλού παιδιού που θέλει με επιχειρήματα να πείσει για το δίκιο του κόμματος του. Το ίδιο και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ο οποίος είναι από τους πιστούς οπαδούς των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Λέει την γνώμη του ξεκάθαρα , με σωστά ελληνικά και απάντα πάντα με ευπρέπεια. Τα δυο άλλα στελέχη ο Στέργιος Καλπάκης  και η Τάνια Καραγιάννη μπορεί να αποτελούν σημαντικές μεταγραφές για τον ΣΥΡΙΖΑ   είναι παντελώς άγνωστα στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Στο νέο σχήμα δηλαδή δεν υπάρχει ούτε ένας δημοσιογράφος. Ούτε ένα στέλεχος του κόμματος – επαγγελματίας δημοσιογράφος-  που να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και να μπορεί να απευθυνθεί επί ίσοις όροις στους σχολιαστές, στους αρθρογράφους και τους ρεπόρτερ που καλύπτουν ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσιογράφοι ακόμα και οι πιο καχύποπτοι χρειάζονται υλικό για να δουλέψουν . Χρειάζονται ζύμωση για να καταλάβουν πως σκέπτεται η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται προσωπικές σχέσεις και όχι φοβικές συμπεριφορές . Για έναν και μόνο λόγο. Οι δημοσιογράφοι –τουλάχιστον όχι όλοι- δεν είναι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ και ούτε υπάλληλοι του συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας  από τις εκλογές και μετά δεν έχει δει ούτε μια φορά του δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ. Δεν έχει πιεί μαζί τους ούτε ένα καφέ, ούτε ένα ποτό , ούτε ένα ποτήρι νερό.  Βλέπει επιλεκτικά κάποιους ανθρώπους του τύπου ενώ πάντα μετά από κάθε κομματική συνεδρίαση  αγωνιά για το τι θα διαρρέει στον τύπο .

Θέλει να απευθυνθεί στην μεσαία τάξη –εν δυνάμει στους αστούς της ελληνικής κοινωνίας- και  εμφανίζεται αρνητικός στο να υιοθετήσει την καλός εννοούμενη αστική συμπεριφορά ενώ σαν χαρακτήρας είναι ιδιαίτερα ευγενής..

Αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τους εκπροσώπους του τύπου την στιγμή που τους έχει απόλυτη ανάγκη. Γιατί μπορεί να μην είναι αυτοί  που καθορίζουν την γραμμή είναι όμως αυτοί που μεταφέρουν την είδηση στους τηλεθεατές άλλα και στους αναγνώστες. . Οι  πληροφορίες που θα δώσουν , οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και η χροιά της φωνής τους  παίζουν τον ρόλο τους.

Ούτε ένας προφανώς δεν έχει σκεφτεί εκεί στην Κουμουνδούρου ότι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που ιδεολογικά πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν καλές σχέσεις με στελέχη της ΝΔ με τα οποία έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια καλές κοινωνικές σχέσεις μέσα από το ρεπορτάζ.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωστρέφεια προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις τάσεις . Αλλά και με την φοβική συμπεριφορά που έχουν τα στελέχη του απέναντι στην δημοσιότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες  έβαλε τον πήχη πολύ  ψηλά, μόνο που κινδυνεύει να περάσει από κάτω αν συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους του τύπου όπως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:09