search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:21
MENU CLOSE

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κεντρώο στίγμα δια της οικονομίας, υπέρ του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά

21.09.2020 08:21
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κεντρώο στίγμα δια της οικονομίας, υπέρ του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά - Media

 

Με μία συνέντευξη Τύπου μακράς διάρκειας – κράτησε 4 ώρες – ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φόρουμ της Hellexpo, καθώς φέτος λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε κανονικά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά κρατήθηκε το πολιτικό σκέλος. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η ομιλία του στο Βελλίδειο όπου παρουσίασε μεταξύ άλλων 11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει το στίγμα του κεντρώου χώρου σε ό,τι αφορά την οικονομία με την ανάδειξη του ρόλου του κράτους και του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας (πχ τράπεζες, ενέργεια) αλλά και την πρόταξη μιας επεκτατικής πολιτικής που θα στηρίζει τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Επιχείρησε να χαράξει διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία καταλόγισε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και ιδεοληψίες σε συνδυασμό με παλαιοκομματικές πελατειακού χαρακτήρα αντιλήψεις και πρακτικές. Επικέντρωσε δε στην κατηγορία περί «πολιτικής απάτης» που απεύθυνε προσωπικά στον πρωθυπουργό, τόσο για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για τα θέματα της οικονομίας. Ωστόσο παρά την οξύτητα των αναφορών περί «απάτης» και «πολιτικής εξαπάτησης», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, και στις απαντήσεις του ουσιαστικά έθεσε ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση κινείται στην «εθνική γραμμή», την κατηγόρησε για έλλειψη στρατηγικής, διγλωσσία (άλλα στο εξωτερικό άλλα στο εσωτερικό), απουσία ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων και για το ότι δεν λέει την αλήθεια στον λαό, ενώ το κυρίαρχο μήνυμα που εξέπεμψε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ναι στην έναρξη του διαλόγου» και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δια της διπλωματικής οδού.

Ρεβάνς για Πρέσπες

Αξιοποίησε ιδιαιτέρως το βήμα και τη συγκυρία (ο Ζόραν Ζάεφ είχε επισκεφθεί την Αθήνα πριν λίγες μέρες και είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό) προκειμένου:

  • να αναδείξει την «απάτη» της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώπιον του «ευαίσθητου» σε αυτό το ζήτημα κοινού της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και να εκθέσει τη ΝΔ στους ψηφοφόρους της.
  •  Να καταδείξει ότι ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για ένα ζήτημα που κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά και που όπως είπε είχε χαρακτήρα αναμέτρησης με την ιστορία.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν διαφωνούσε με την Συμφωνία αλλά συνειδητά επέλεξε για μικροπολιτικούς λόγους να ταχθεί απέναντι και να διχάσει την κοινωνία, αλλά μετά τις εκλογές» τα ξέχασε όλα». Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή όπως τον είχε κατηγορήσει η ΝΔ (ότι «αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις»), από την άλλη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε την θέση του για το Μακεδονικό με την προοπτική της εξουσίας. Προανήγγειλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για την κύρωση συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι οι 158 ψήφοι της ΝΔ θα έχουν χαρακτήρα «συγνώμης»: «158 συγνώμες αναμένουμε να εισπράξουμε. Συγνώμη για τον διχασμό, συγνώμη για τα ψέματα, συγνώμη για την εξαπάτηση, συγνώμη για την υστερία, συγνώμη για τις προπηλακίσεις, συγνώμη για τις σφαίρες σε υπουργούς και βουλευτές, συγνώμη για τους εμπρησμούς συγνώμη για όλη αυτή την αθλιότητα που έγινε πριν δύο χρόνια και κυρίως συγνώμη στην εξαπάτηση των απλών πολιτών».

Κοστολογημένα μέτρα έναντι «γαλάζιων μπίζνες»

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας, καταρχάς στο ερώτημα γιατί δεν έπραξε κατά τη δική του διακυβέρνηση όσα προτείνει σήμερα στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέταξε την εξήγηση ότι όσο εφάρμοζε μνημόνιο ήταν «με το πιστόλι στον κρόταφο», αλλά με την έξοδο από αυτό άρχιζε να αλλάζει πολιτική μολονότι υπήρχε ακόμη η υποχρέωση για επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων (3,5%), πορεία που ανακόπηκε από τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους.  Σήμερα, είπε, που η κυβέρνηση δεν έχει αυτή την υποχρέωση των πλεονασμάτων, υπάρχει η ρήτρα διαφυγής, υπάρχει ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν τα διαθέσιμα από το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην εφαρμόσει όσα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πολιτική επιλογή. Αναλύοντας αυτή την πολιτική επιλογή περαιτέρω σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αναδιάρθρωση της αγοράς, αφήνοντας σε μαρασμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προεκλογικά αποκαλούνταν ραχοκοκαλιά της οικονομίας και σήμερα τις αποκαλεί «ζόμπι», υπέρ των «μεγάλων». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι την ώρα που οι τράπεζες δεν επιτελούν τον ρόλο τους, αυτόν της παροχής ρευστότητας στην οικονομία μέσω φθηνού δανεισμού, η κυβέρνηση εξασφαλίζει προνομιακή μεταχείριση (δάνεια) μόνο για τους «ημέτερους». Γενικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτό που επιδιώκει εν μέσω πανδημίας είναι να στήνει «δουλίτσες» και να κάνει μπίζνες (προγράμματα κατάρτισης, μάσκες, κλπ).

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι απολύτως κοστολογημένα και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τόσο τα μόνιμα ύψους 3 δις όσο και τα έκτακτα ύψους 8 δις. Στο αντίποδα επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι εξαπατά και σε αυτό το θέμα όταν διακηρύσσει ότι έχει δώσει μέσα στην πανδημία 24 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους έχει δώσει 4,6 δις ευρώ.

Διάλογος, κυρώσεις, Χάγη

Τέλος στο πεδίο των ελληνοτουρκικών κυρίαρχο ήταν το μήνυμα υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία με κατάληξη τη Χάγη, περιγράφοντας ως αναγκαία μια τακτική «καρότο και μαστίγιο» όπου ναι μεν θα προωθείται ο διάλογος αλλά σε συνδυασμό ή με την απειλή αυστηρών κυρώσεων. Εγκάλεσε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις και στο πεδίο της αποτροπής, καθώς για παράδειγμα εξέφρασε βεβαιότητα πως το Oruc Reis πραγματοποίησε έρευνες εντός περιοχής που θεωρούμε ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και διπλωματικώς, ενώ διερωτήθηκε αν υπήρξαν ανταλλάγματα στο παρασκήνιο για την αποχώρηση του Oruc Reis και την έναρξη του διαλόγου. Επέμεινε στο θέμα της διεκδίκησης αυστηρών κυρώσεων, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι οι εταίροι έχουν εμπορικά συμφέροντα με την Τουρκία, ρίχνοντας ωστόσο την ευθύνη στην κυβέρνηση καλώντας την να πιέσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ώστε να υπάρξει ένας μηχανισμός κυρώσεων που θα ενεργοποιείται όποτε η Τουρκία βγάζει το ερευνητικό να παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Υποχωρητικότητα είδε ο Αλέξης Τσίπρας και στο διπλωματικό επίπεδο και συγκεκριμένα στην πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού περί «μείζονας» διαφοράς με την Τουρκία κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και στην αναφορά περί «διαφορών» σε άρθρο του στον Διεθνή Τύπο, καλώντας τον σε διευκρινίσεις: «Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες ‘διαφορές’, οι ελάσσονες», τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες «διαφορές» κι αν είναι προς συζήτηση. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01