search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:16
MENU CLOSE

Αποστάσεις Στουρνάρα από τις θέσεις των τραπεζών για τον νέο Πτωχευτικό

23.09.2020 17:03
Αποστάσεις Στουρνάρα από τις θέσεις των τραπεζών για τον νέο Πτωχευτικό - Media

 

Αποστάσεις από τις θέσεις των τραπεζών για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις του νέου πτωχευτικού νόμου, οι οποίες φοβούνται ότι ανοίγει παράθυρο στην καταστρατήγηση της κουλτούρας πληρωμών/συναλλακτικών ηθών και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών, παίρνει η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χατζηνικολάου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απαντά στην επιστολή της ΕΕΤ, στην οποία αναλύονται όλες οι ενστάσεις που εγείρονται από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσον αφορά στον νέο Πτωχευτικό Νόμο, βασισμένες στα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε η Deloitte και τα οποία κάνουν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια 10 δισ. ευρώ λόγω του νέου πλαισίου. Ο Γ. Στουρνάρας συστήνει στις τράπεζες να αναμείνουν την τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

Ο ίδιος αμφισβητεί το συμπέρασμα της Deloitte κάνοντας λόγο για αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία, ενώ, όπως αναφέρει, υπολογίζει με εναλλακτικά σενάρια την επίπτωση του προτεινόμενου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

«Την αύξηση την αποδίδει στη δημιουργία του νέου μηχανισμού χωρίς να εκτιμά την αύξηση που αναμένεται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του εν λόγω μηχανισμού. Π.χ. όταν αναφέρει ότι υπό το δυσμενές (severe) σενάριο αναμένεται να δημιουργηθούν 9,8 δισ. νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πόσα από αυτά δημιουργούνται λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και πόσα αποκλειστικά από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού; Με άλλα λόγια, οι λεγόμενοι “highly susceptible” οφειλέτες θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους αν δεν υπήρχε η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό;», διερωτάται.

Όπως επισημαίνει, πολλά από τα στοιχεία της έρευνας στηρίζονται σε παλαιότερα δεδομένα του νομοσχεδίου που πλέον έχουν βελτιωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, όσον αφορά στη περίμετρο των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, «μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους Θεσμούς έχει επέλθει ουσιώδης περαιτέρω μείωση της περιμέτρου. Στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει προστεθεί εκείνο της σημαντικής μείωσης του εισοδήματος (income event). Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται σε ευάλωτους ενήμερους οφειλέτες να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση της δόσης του δανείου χωρίς υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Επίσης έχει γίνει σειρά άλλων βελτιώσεων προς την κατεύθυνση της θεραπείας των ανησυχιών που διατυπώνετε στην επιστολή σας. Συνεπώς, το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε προς διαβούλευση και επί του οποίου διατυπώνετε σχόλια, αλλά και λαμβάνεται υπόψη στην ποσοτική ανάλυση επιπτώσεων της Deloitte έχει πλέον μεταβληθεί σε πολλά σημεία του».

Όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, έχει γίνει επίσης σειρά άλλων βελτιώσεων «προς την κατεύθυνση της θεραπείας των ανησυχιών που διατυπώνετε στην επιστολή σας. Συνεπώς, το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε προς διαβούλευση και επί του οποίου διατυπώνετε σχόλια, αλλά και λαμβάνεται υπόψη στην ποσοτική ανάλυση επιπτώσεων της Deloitte έχει πλέον μεταβληθεί σε πολλά σημεία του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:14