search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:55
MENU CLOSE

Σε κλοιό κορωνοϊού το CDU: Ποιος θα γίνει πρόεδρος;

29.09.2020 18:50
Σε κλοιό κορωνοϊού το CDU: Ποιος θα γίνει πρόεδρος; - Media

 

Η εκλογή καθυστέρησε λόγω πανδημίας. Το συνέδριο θα γίνει τον Δεκέμβριο με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Και οι τρεις υποψήφιοι είναι άνδρες. Ένας εξ αυτών ίσως να διαδεχθεί την Μέρκελ και στην καγκελαρία.

Εάν δεν ήταν ο κορωνοϊός το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) θα είχε ήδη προ πολλού νέο πρόεδρο. Όταν η νυν μεταβατική πρόεδρος του κόμματος  Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ εξήγγειλε την παραίτησή της αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ήταν αρχές Φεβρουαρίου και το συνέδριο του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου είχε οριστεί σε έκτακτο συνέδριο στις 25 Απριλίου. Η Γερμανία, όπως και όλος ο κόσμος, βρίσκονταν σε συνθήκες Lockdown, ο ιός ήταν ένα άγνωστος εχθρός και ο κίνδυνος από μια συνήθη προεκλογική εκστρατεία είχε λάβει “υπαρξιακές” διαστάσεις. Έτσι το κομματικό συνέδριο αναβλήθηκε και μαζί του όλη η διαδικασία που θα οδηγούσε στην ανάδειξη από τους συνέδρους νέου προέδρου, και πιθανότατα, νέου υποψήφιου καγκελάριου του CDU. Η ηγεσία, και κυρίως η Άγκελα Μέρκελ, ήθελε κομματική ηρεμία στην φουρτούνα του κορωνοϊού, γιατί ο,τιδήποτε άλλο θα επηρέαζε τα σχετικά χαμηλά ποσοστά του κόμματος.

Στη Στουτγάρδη με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Όμως, λιγότερο από ένα χρόνο από τις εθνικές εκλογές, τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν άλλες αναβολές. Και παρά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, το κομματικό συνέδριο θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου στην Στουτγάρδη, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και με τη λιγότερη δυνατή φυσική παρουσία. Οι επίδοξοι διάδοχοι της κυρίας Κραμπ Καρενμπάουερ, όλοι άνδρες, συναντήθηκαν μαζί της, χθες Τρίτη, για να βάλουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εβδομάδων επί τάπητος και τις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα οργανωθούν η διαδικτυακή ως επί το πλείστον προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, οι κεντρικές τους ομιλίες και οι όροι της φυσικής παρουσίας των 1001 συνέδρων στη Στουτγάρδη, τη μία και μοναδική ημέρα του συνεδρίου. Και για να πάρουμε γεύση των μέτρων, θα μοιραστούν περιβραχιόνια που θα δονούνται, όταν οι σύνεδροι πλησιάζουν ο ένας τον άλλο σε απόσταση λιγότερη του 1,5 μέτρου. Η προτεραιότητα του CDU σε περίοδο αυξημένων κρουσμάτων είναι αυταπόδεικτη. Το κόμμα επείγεται να επιλέξει νέο πρόεδρο. Το κενό εξουσίας από τον περασμένο Φεβρουάριο στην ηγεσία διήρκησε πολύ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ η διαδικασία θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Αποφάσεις που θα αφορούν σε προγραμματικές θέσεις του κόμματος με τις αντίστοιχες εξαντλητικές διαδικασίες, όπως έγιναν το 2018 στις περιφερειακές συνδιασκέψεις ενώπιον πολυπληθούς κοινού, δεν πρόκειται να γίνουν φέτος λόγω κορωνοϊού, αλλά από του χρόνου. Σπουδή δεν φαίνεται να υπάρχει και στο κρίσιμο ερώτημα, ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης. Παρά τις πιέσεις που δέχεται το κόμμα από την εσπευσμένη ανακοίνωση του ονόματος του Όλαφ Σόλτς, ως υποψηφίου  καγκελάριου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο Τσίμιακ δεν βλέπει λόγο μίμησης. “Το θέμα δεν είναι να έχουμε πρώτα τον υποψήφιο, αλλά να αποκτήσουμε το κατάλληλο υποψήφιο. Το CDU πρέπει πρώτα ξεκαθαρίσει το θέμα προέδρου στο κομματικό συνέδριο και μετά να συμφωνήσει με το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα στο δρόμο προς έναν κοινό υποψήφιο”.  

Τρεις άνδρες, κοινός ο στόχος

Υπό αυτές τις συνθήκες οι τρεις υποψήφιοι, ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην βουλευτής, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης και ο Ρόμπερτ Ρέτγκεν, νυν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μπήκαν σε θέση εκκίνησης για την ιδιότυπη προεκλογική τους εκστρατεία. Από τους τρεις υποψήφιους ο Άρμιν Λάσετ είναι ο μόνος με κυβερνητική εμπειρία και σε αυτή χτίζει για να δείξει τα προσόντα του ως υποψήφιου καγκελάριου. Σύμφωνα με δηλώσεις του το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων στο κρατίδιό του, τον επιβεβαιώνει. Λογικά ως πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, θα πρέπει να έχει και τις περισσότερες πιθανότητες από τους δύο αντιπάλους του, αλλά στην πολιτική υπάρχει άλλη λογική. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας συχνά ακολούθησε ασαφή πολιτική, εκτός του ότι θα πρέπει να πείσει πολλούς συνέδρους από τα ανατολικογερμανικά κρατίδια και τη Βάδη Βυρτεμβέργη, που στηρίζουν τον Μερτς. Γενικά ο Λάσετ θέλει να συνεχίσει στα χνάρια της Μέρκελ και η παρουσία στο πλευρό του ως αντιπροέδρου του κόμματος, του Γενς Σπαν, υπουργού Υγείας, στοχεύει σε ένα καθαρό μήνυμα προς τη συντηρητική κάστα του κόμματος. 

Ο Φρίντριχ Μερτς δοκιμάζει για δεύτερη φορά την τύχη του. Την πρώτη έχασε με αντίπαλο την Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ. Αν και βγαλμένος από το συντηρητικό κομματικό καλούπι, θέλει να εμφανιστεί ως νεωτεριστής. “Του χρόνου δεν πρόκειται να μας ρωτήσουν πώς πήγε η χρονιά, αλλά τι θα ακολουθήσει, προς το πού οδεύει αυτή η χώρα, ποια είναι τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε” είπε σε μια ομιλία του ενώπιον νέων της παράταξης. Τελευταία ασχολήθηκε πολύ με διορθωτικές παρεμβάσεις σε λεγόμενά του για τους ομοφυλόφιλους. Είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες διασυνδέσεις με το επιχειρηματικό κατεστημένο. Η τελευταία του θέση ήταν πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και λομπίστας του επενδυτικού κολοσσού Blackroth, από την οποία παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν θεωρείται αουτσάιντερ. Λόγω της θέσης του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εμφανίζεται και ως ειδικός επί τέτοιων θεμάτων. “Πρέπει να γνωρίζουμε ως Ευρωπαίοι ότι διαθέτουμε μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν, τις πωλήσεις φυσικού αερίου” είπε πρόσφατα. Το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι πρόκειται για έναν Χριστιανοδημοκράτη πιστό στις αρχές του. Για παράδειγμα, για τους πρόσφυγες από τη Μόρια είπε: “Είμαστε η Χριστιανική Ένωση, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι η εικόνα μας. Κάθε πρόσφυγας που βρίσκεται στην λάσπη της Μόριας έχει την ίδια αξιοπρέπεια, όπως εμείς εδώ στην Ευρώπη”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:55