search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:53
MENU CLOSE

Σε έξι «κομμάτια» η βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας;

03.10.2020 17:27
Σε έξι «κομμάτια» η βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας; - Media

 

Σύμφωνα με όσα είπε τον Σεπτέμβριο ο Γερουσιαστής και προέδρος της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την Ευρώπη, Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, η Αμερική εξετάζει το σοβαρά ενδεχόμενο, στην περίπτωση που ο Ερντογάν κλείσει το Ιντσιρλίκ, να μεταφέρει τη βάση της σε Ελληνικό νησί, εννοώντας την Κρήτη και συγκεκριμένα τη Σούδα.

Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι με την Τουρκία απειλείται η αμερικανική παρουσία και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αυξάνεται και βελτιώνεται η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα. «Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό και είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται σίγουρα», ανέφερε ο Γερουσιαστής.

Λίγες ημέρες πριν, και κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Σούδα, ο ανταποκριτής των Times στην Ελλάδα, ανέφερε πως ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών διερεύνησε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στην Σούδα κρίσιμος εξοπλισμός από την βάση του Ιντσιρλίκ.

Όμως η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ δεν έχει (πλέον) άμεση σχέση με την απειλή της Ρωσίας. Tο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτές τις δυνάμεις από την Νορβηγία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, που τα πυρηνικά σε μερικές περιπτώσεις δεν χρειάζονται ούτε καν ως αποτροπή. Η αποχώρηση Αμερικανών δυνάμεων από την Τουρκία θα σημάνει ουσιαστικά την επίσημη μεταστροφή της Άγκυρας και την εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης από την Κίνα και την Ρωσία.

Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση Ρωσικής επιρροής και κυρίως αυτή της Κίνας θα γίνει από σύνολο χωρών που θα αποτελέσουν «Πρώτη Γραμμή» για ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, ενώ θα γίνει και διασπορά της γεωπολιτικής αξίας της Τουρκίας στις χώρες αυτές.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία θα κληθούν το επόμενο διάστημα, και όσο η Τουρκία εκβιάζεται και χρησιμοποιείται από την Ρωσία και Κίνα, να πάρουν την θέση της Άγκυρας ώστε η επέκταση της Κίνας να σταματήσει στα σύνορα των χωρών αυτών.

Ειδικά όσο αφορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η συμφωνία με το Ισραήλ δίνει έναν νέο ρόλο μέσα στο Σουνιτικό Ισλάμ που είναι θα αντικαταστήσει αυτόν της Σαουδικής Αραβίας, συμπαρασύροντας στην νέα αυτή σχέση με το Ισραήλ όχι μόνο χώρες του Κόλπου αλλά και της Αφρικής.

Η Ιορδανία έχει ήδη τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει μέρος της Βάσης του Ιντσιρλίκ ειδικά όσο αφορά μονάδες ταχείας επέμβασης και τεχνολογίας, ενώ στην Κύπρο όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει ένα σημείο για την φιλοξενία αεροπορικών δυνάμεων.

Όσο αφορά την Ελλάδα και την Σούδα, η βάση είναι επιβαρυμένη επιχειρησιακά και ενώ τμήματα του Ιντσιρλίκ θα μπορούσαν να μεταεγκατασταθούν όπως αεροσκάφη και τεχνολογία, αν γινόταν μεταφορά των πυρηνικών, αυτά θα τα βλέπαμε στο ασφαλές βάθος της Ανδραβίδας, όπως είχε αναφερθεί και σε άρθρο του «V» τον Απρίλιο του 2018 με τίτλο «Το “Στρατηγικό Βάθος” των ΗΠΑ σε Αν.Ευρώπη και Μ.Ανατολή είναι στην Ελλάδα»

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι άλλες δύο χώρες που θα φιλοξενήσουν τμήματα της βάσης του Ιντσιρλίκ, ειδικά όσο αφορά τα πυρηνικά, αφού και οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες, και το έχουν ζητήσει, να φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα αφού θα αυξήσουν την ασφάλεια τους απέναντι στην απειλή της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει στρατιωτικά μέσα και έχουν επίσης ξεκινήσει να μειώνουν τον αριθμό των συγγενών των στρατιωτικών που διαμένουν στην τουρκική βάση από τις αρχές του 2018. Επιπλέον, ενώ η Γερμανία απέσυρε τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ και τις μετέφερε στην Ιορδανία, καθώς οι Τούρκοι επέβαλαν περιορισμούς στις πτήσεις.

Πηγή: viadiplomacy.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:53