search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:04
MENU CLOSE

Ορούτς Ρέις: Σε συνεχή επιφυλακή η Αθήνα – «Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες» λέει η Άγκυρα

14.10.2020 08:44
Νέο παραλήρημα της Άγκυρας: Ζητά αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών με νέες Navtex - Media

 

Υπό στενή παρακολούθηση είναι από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορουτς Ρέις», καθώς και μόνο η παρουσία του στην περιοχή συντηρεί το κλίμα έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το τουρκικό πλοίο διατηρούσε κλειστό από το πρωί της Τρίτης το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, ενώ του τελευταίου στίγματός του, περίπου στις 10 το πρωί χθες, έπλεε περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το σκάφος έχει φτάσει στην περιοχή που πρόκειται να επιχειρήσει και, όπως ανέφερε, μετά τις χθεσινές δόκιμες, πρόκειται σήμερα να προχωρήσει σε έρευνες. 

Ο Ντονμέζ, που μίλησε σε ενεργειακό συνέδριο της χώρας, τόνισε στην ομιλία του πως… «το Oruc Reis έχε φτάσει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες και σήμερα θα λάβουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους σεισμικούς ελέγχους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, με τα δεδομένα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι τη νύχτα της Τρίτης, διατηρούσε σταθερά χαμηλές ταχύτητες παρέπεμπε σε ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων, κάτι που πάντως δεν συνεπάγεται διενέργεια ερευνών.

Οι τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας προκάλεσαν νέα παρέμβαση από την Ουάσινγκτον με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι Αμερικανοί

Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία καταδίκαζε την Navtex της Τουρκίας για έρευνες του Ορούτς Ρέις στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.  

Από την πλευρά της Αθήνας, την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, τόνισε ότι «προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».

Το ίδιο επανέλαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως τόνισε ότι «θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της».

Η στάση της Γερμανίας

Tέλος την ελληνική δυσαρέσκεια και την στάση της Αθήνας απέναντι στις κινήσεις των Τούρκων μετέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα πράττει: ισχυρίζεται ότι θέλει τον διάλογο, αλλά με τις πράξεις της τον δυναμιτίζει» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:03