search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:05
MENU CLOSE

Η Τουρκία «ψάχνεται» να βελτιώσεις τις σχέσεις με τις ΗΠΑ – Ακάρ: Δεν λέμε όχι στους Patriot

22.10.2020 13:40
Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί άσκηση με βολές Patriot στην Κρήτη - «Καμπανάκι» στην Τουρκία για τους S-400 - Media

 

Επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ΗΠΑ η Τουρκία το θέμα αγοράς του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, το οποίο είχε προταθεί από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, προκειμένου να μην αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400.

Οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και ο κίνδυνος κυρώσεων μετά τη δοκιμή των S-400, υποχρέωσαν τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρα να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Έτσι, ο Ακάρ δήλωσε ότι «η απόκτηση των S-400 δεν έγινε λόγω προτίμησης αλλά αναγκαιότητας, δεν δείχνει αποξένωσή μας από το ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «αν προκύψει τέτοια ανάγκη και εάν μας δοθούν εγγυήσεις σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας, την κοινή παραγωγή και το πρόγραμμα παράδοσης, μπορούμε να αγοράσουμε το σύστημα Patriot ή SAMP-T».

Μάλιστα, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δοκιμή των S-400 κάνοντας λόγο για συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από το συμβόλαιο αγοράς και λέγοντας ότι «σε κάθε συμβόλαιο περιλαμβάνονται και τεστ. Είναι μέρος της συμφωνίας απόκτησης, είναι καθαρά τεχνικές εργασίες».

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας Μόσχας-Άγκυρας, το Δεκέμβριο του 2017 για την αγορά των S-400 για το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με στρατιωτικούς αναλυτές να ανησυχούν ότι το πυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να μάθει να «διακρίνει» ακόμα και τα stealth μαχητικά F-35.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59