search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:50
MENU CLOSE

Ποιο είναι το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είστε

25.10.2020 08:13
Ποιο είναι το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είστε - Media

 

Είναι ένα σημείο στο σώμα που μπορεί, με τις κατάλληλες επιστημονικές μετρήσεις, να δείξει την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου, τον ρυθμό γήρανσης και ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Το ανθρώπινο χέρι είναι κάτι αξιοσημείωτο. Όχι μόνο μας επιτρέπει να σκαρφαλώνουμε, να πετάμε και να μαζεύουμε πράγματα, αλλά μπορεί, επίσης, να αποτελέσει και ένα δείκτη υγείας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Lancaster σε νέα τους εργασία.

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της λαβής -η οποία αξιολογεί την ποσότητα της πίεσης που μπορεί να παράγει ένας άνθρωπος με τη λαβή του χεριού του- οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν τη δύναμη ενός ατόμου, αλλά και να μάθουν το βαθμό με τον οποίο γερνά το άτομο και ακόμη και να διαγνώσουν ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, οι άνδρες 20-30 ετών έχουν συνήθως τη μεγαλύτερη δύναμη, ενώ οι γυναίκες άνω των 75 ετών έχουν τη μικρότερη. Στους ανθρώπους 20-29 ετών, η μέση δύναμη λαβής είναι τα 46 κιλά για τους άνδρες και τα 29 κιλά για τις γυναίκες, με τους αριθμούς να φθίνουν στα 39 και 23,5 κιλά αντίστοιχα στην ηλικία των 60-60 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Adam Taylor, δύναμη λαβής χαμηλότερη από το μέσο όρο των ανθρώπων του ίδιου φύλου και ηλικίας σχετιζόταν με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ υπεδείκνυε και καθοριστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Παρομοίως, άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η μικρότερη δύναμη λαβής αποτελεί ισχυρό παράγοντα πρόβλεψης του καρδιακού θανάτου, θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η δύναμη λαβής μπορεί, επίσης, να φανεί χρήσιμη στην πρόβλεψη της επιβίωσης από καρκίνο», υποστηρίζει ο Δρ. Taylor. Παρόλο που η επιβίωση βασίζεται σε άλλους παράγοντες, όπως το είδος του καρκίνου και η στιγμή της διάγνωσης, μελέτη υποστήριξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δύναμη λαβής των ασθενών, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητές τους να επιβιώσουν από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η διάγνωση με καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων στους άνδρες και με καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων στις γυναίκες σχετιζόταν με μείωση κατά πέντε κιλά στη δύναμη λαβής στους ανθρώπους ηλικίας 60-69 ετών. Η μείωση αυτή σχετιζόταν, επίσης, με περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες.

Επιπλέον, η παχυσαρκία σχετίστηκε με μικρότερη δύναμη λαβής αργότερα στη ζωή, με πρόσφατη εργασία που εξέταζε τον διαβήτη και τη δύναμη λαβής να δείχνει ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 έχουν πιο αδύναμη λαβή. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην παρουσία λίπους στους μύες, καθιστώντας τους λιγότερο αποτελεσματικούς και αυξάνοντας έτσι την αδράνεια και επιδεινώνοντας τη μυϊκή φθορά.

Καταληκτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δύναμη λαβής μειώνεται με την ηλικία και η έρευνα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Lancaster δείχνει ότι η γήρανση προκαλεί μείωση στη μυϊκή μάζα (και λειτουργία) σε ποσοστό της τάξης του 1% ανά έτος από τη μέση ηλικία και μετά. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε απώλεια έως και του 50% της μυϊκής μάζας στα 80-90 έτη.

Ωστόσο η γήρανση εξελίσσεται με διαφορετικούς σε ρυθμούς σε κάθε άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι η δύναμη λαβής μπορεί να μειωθεί από αλλαγές λόγω ηλικίας στο νευρικό σύστημα όπου τα σήματα δεν ταξιδεύουν τόσο γρήγορα ή από μυϊκή απώλεια στα χέρια. Άλλες επιστημονικές απόψεις υποστηρίζουν ότι η μειωμένη δύναμη λαβής στους γηραιότερους ενήλικες σχετίζεται με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την επαλήθευση των στοιχείων και των ισχυρισμών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:50