search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:08
MENU CLOSE

Μέτωπα με την Ευρώπη ανοίγει ο Ερντογάν – «Μποϊκοτάζ στους φασίστες και ναζιστές»

27.10.2020 09:24
Μέτωπα με την Ευρώπη ανοίγει ο Ερντογάν - «Μποϊκοτάζ στους φασίστες και ναζιστές» - Media

 

Το περασμένο Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν, ένας άνθρωπος που θέλει να εμφανίζεται ως ηγέτης αξιοσέβαστης διεθνούς δύναμης, μίλησε σε γλώσσα περιθωριακού φυλάρχου, καλώντας τον Εμανουέλ Μακρόν να πάει σε «ψυχίατρο». Αφορμή στάθηκε η έντονη αντίδραση του Γάλλου προέδρου στον φρικιαστικό αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από τζιχαντιστή, στις 16 Οκτωβρίου, και η εκστρατεία του εναντίον αυτού που ο Γάλλος πρόεδρος αποκαλεί «ισλαμικό αυτονομισμό».

Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα ο Ερντογάν, ζήτησε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, καθώς θεωρεί πως το Παρίσι ηγείται αυτής της πολιτικής. «Να μην εμπιστεύεστε τα γαλλικά προϊόντα, μην αγοράζετε γαλλικές μάρκες. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην αντιμετωπίζουμε μια αθλιότητα εναντίον του προφήτη μας Μωάμεθ. Και ενάντια στο Κοράνι μας. Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία. Το συμβάν με το Charlie Hebdo. Και στους τοίχους άρχισαν να γίνονται επιθέσεις με τη στήριξη του Γάλλου ηγέτη, που έχει την ανάγκη ελέγχου της νοημοσύνης του», δήλωσε.

Απευθυνόμενος προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Ερντογάν τους κατηγόρησε πως ασκούν παρόμοια πολιτική με αυτή των ναζί. «Είναι ρατσιστική τρομοκρατία. Από εδώ σας το λέω ξεκάθαρα, εσείς είστε ξεκάθαρα φασίστες, εσείς με την πραγματική έννοια είστε μέρος της αλυσίδας των ναζιστών! Σήμερα στην Ευρώπη οι μουσουλμάνοι δέχονται εκστρατείες λιντσαρίσματος όπως είχαν υποστεί οι Εβραίοι στην Ευρώπη πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Θα μπορούσε να συζητήσει κανείς καλόπιστα εάν ορισμένα από τα σκίτσα του Charlie Hebdo προσέβαλαν τους μουσουλμάνους ή ακόμη αν ο Μακρόν σε κάποιες δηλώσεις το παράκανε. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι ότι ο Ερντογάν προσπέρασε βιαστικά το άγριο έγκλημα και τον φανατισμό που το γέννησε. Οτι, στην προσπάθειά του να ποζάρει ως ο νέος χαλίφης, κηρύσσει έναν παγκόσμιο πόλεμο πολιτισμών, επιλέγοντας σαν βολικό στόχο την κατεξοχήν κοσμική Γαλλία. Τη χώρα που αντιτάχθηκε σφοδρά στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, στήριξε για δεκαετίες τους Παλαιστινίους, αποκήρυξε (και) διά στόματος Μακρόν το αποικιοκρατικό παρελθόν της στην Αλγερία και αλλού, για να ανταμειφθεί με τη φρίκη του Charlie Hebdo, του Μπατακλάν και της Νίκαιας. Το σκηνικό «Σταυροφόροι εναντίον Ισλάμ», που στήθηκε για πρώτη φορά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, επανέρχεται στο προσκήνιο για το σίκουελ με πρωταγωνιστή τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τι λένε οι Τούρκοι αναλυτές

Η αντιπολίτευση και πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία υποστηρίζουν πως βασικός στόχος των επιθέσεων του Ερντογάν προς τον Μακρόν, όπως και προς την Ε.Ε., είναι ο αποπροσανατολισμός της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Τη Δευτέρα η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 1,5% έναντι του δολαρίου. 

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 8 και έκλεισε στις 8,08 λίρες. Η υποτίμηση έναντι του ευρώ ξεπέρασε το 1,2%.

Υπάρχουν όμως και πολιτικοί κύκλοι που ισχυρίζονται πως ο Ερντογάν διαπιστώνει πως αυξάνεται η συσπείρωση πολλών χωρών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι σε αυτό το μέτωπο συσπειρώνοντας ο ίδιος τους Τούρκους αλλά και τους μουσουλμάνους της Ευρώπης, σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη περίοδο.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες υπέρ Μακρόν 

Γερμανία, Ολλανδία και άλλες ισχυρές χώρες της Ε.Ε. τάχθηκαν αναφανδόν στο πλευρό της Γαλλίας και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μίλησε για «νέο χαμηλό» του Ερντογάν. Οι «27» του είχαν δώσει διορία να λογικευθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά από χθες έχει ανοίξει η συζήτηση για επίσπευση της συνόδου και των πιθανών κυρώσεων. Ακόμη και οι πιο επιφυλακτικές, λόγω οικονομικών συμφερόντων, χώρες νιώθουν ότι δεν μπορούν πλέον να τον καλύπτουν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. 

Πληροφορίες: Καθημερινή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01