search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:29
MENU CLOSE

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Χωρίς παράβολα η αντικατάσταση αδειών οδήγησης στους πληγέντες

12.11.2020 19:24
Κρήτη: Το νεκροταφείο της ελίτ της γερμανικής πολεμικής μηχανής - Media

 

Χωρίς την καταβολή παραβόλων θα μπορούν οι πληγέντες της Κρήτης να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν κατά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που συνέβησαν από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου και από τις 6 έως τις 10 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 «Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε.» της υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄ 3056) «Άδεια οδήγησης, εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων», με εξαίρεση όσα αφορούν στα παράβολα.

Η απόφαση αφορά στις περιοχές:

-Δήμος Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (καιρικά φαινόμενα εκδηλωθέντα στις 20-10-2020).

-Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού και 2η Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Δήμου Ηρακλείου της Π.Ε. Ηρακλείου (καιρικά φαινόμενα εκδηλωθέντα από 20-10-2020 έως και 22-10-2020).

-Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Π.Ε. Ηρακλείου (καιρικά φαινόμενα εκδηλωθέντα στις 06-11-2020 και 07-11-2020).

-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (καιρικά φαινόμενα εκδηλωθέντα στις 10-11-2020).

Για την απαλλαγή από την καταβολή των παραβόλων απαιτείται η προσκόμιση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιπροσθέτως, Δήλωσης απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα, η οποία απαιτείται να έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα το αργότερο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Οι αιτήσεις για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων/απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα με άλλη εγκύκλιο δίνεται προθεσμία τριών μηνών για τη διαγραφή από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού καταστροφής του οχήματος από σύστημα εναλλακτικής και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής στους ιδιοκτήτες οχημάτων που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες στην Κρήτη.

Η απόφαση αποσκοπεί στην επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου στις 10 Νοεμβρίου 2020, την Δ.Ε. Καστελλίου και τη Δ.Ε. Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2020, την Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού και την 2η Κοινότητα της Δ.Ε. Δήμου Ηρακλείου στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2020, τον Δήμου Χερσονήσου στις 20 Οκτωβρίου 2020 της Π.Ε. Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από τον κύριο του οχήματος σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των ως άνω πληγεισών Περιφερειακών Ενοτήτων, συνοδευόμενη από βεβαίωση του οικείου δήμου από την οποία προκύπτει η μόνιμη ή η παραθεριστική κατοικία του αιτούντα στις υπόψη περιοχές.

Οι πινακίδες του οχήματος και η άδεια κυκλοφορίας παραδίδονται μαζί με την αίτηση, εφόσον υπάρχουν, διαφορετικά προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος περί απώλειάς τους. Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής με ημερομηνία αυτή κατά την οποία συνέβη το γεγονός εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε ή αχρηστεύθηκε το όχημά του.

Στο μεταξύ αυτοψίες για την εκτίμηση των ζημιών στα κτήρια (δημόσια, κατοικίες, ναούς) στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα λιμάνια της Κρήτης, που επλήγησαν από τις πλημμύρες πραγματοποιούν 69 Μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Αναλυτικά τα κλιμάκια των μηχανικών αποτελούνται από:

-18 μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών για αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια.

-4 μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών για αποτίμηση ζημιών στο οδικό δίκτυο.

-12 μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών (9 μηχανικοί και 3 μελετητές θα επιθεωρήσουν τα λιμάνια του νησιού).

Παράλληλα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έθεσε και τους 35 μηχανικούς του στη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο να κινηθούν αμέσως όλες οι διαδικασίες για την υποστήριξη των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χθες το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συμμετείχαν σε διευρυμένες συσκέψεις στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και στο Δημαρχείο του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, με αντικείμενο να σχεδιαστούν οι ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε οδικό δίκτυο, κτήρια και καλλιέργειες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01