search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:47
MENU CLOSE

Πολυτεχνείο: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25 – Κοινό μέτωπο στην απαγόρευση της κυβέρνησης, διαφορετική στάση για την πορεία

16.11.2020 08:05

Μετά την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όξυνση του πολιτικού κλίματος εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου και της απόφασης του Αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων επί τετραήμερο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25 συντάσσονται σε κοινό μέτωπο κατά της απαγόρευσης που και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτήρισε αντισυνταγματική και ζήτησε την ανάκλησή της.

Η συμπαράταξη των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποτέλεσε θετική έκπληξη για το ευρύτερο αριστερό ακροατήριο αφορά στην καταδίκη της απαγόρευσης και στο αίτημα αυτή να ανακληθεί άμεσα. Το κείμενο που με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπέγραψαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΡΑ25 (καθώς και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, συνδικαλιστές από σωματεία και ομοσπονδίες, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, νομικοί, κ.ά.).

Το κείμενο που κυκλοφόρησε επικαλείται την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και προσθέτει ότι η απαγόρευση δεν καλύπτεται ούτε και από το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Στο κείμενο καταδικάζεται  η «αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη» και υπογραμμίζεται πως «η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές» με την επισήμανση ότι «τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις» κι επομένως «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». «Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση» καταλήγει το κείμενο.

Αντιπροσωπεία από όσους υπογράφουν το κείμενο αναμένεται να προχωρήσει σε επίδοσή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα μετά τις 10π.μ.

Όπως έγινε γνωστό χθες, το κείμενο υπέγραψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  ενώ μετά από επικοινωνία που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπέγραψαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.  Εκτός έμεινε η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, η οποία απάντησε αρνητικά στην πρωτοβουλία, κατά την επικοινωνία που είχε μαζί της ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με το αιτιολογικό ότι με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ανέφερε ενημέρωση του Περισσού, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ανάλογη πρωτοβουλία, δηλαδή επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης σήμερα, είχε προαναγγείλει από χθες το μεσημέρι η Κουμουνδούρου, σχεδιασμός που δεν φάνηκε να αλλάζει μετά την παραπάνω πρωτοβουλία.

Συμβολική απόδοση τιμής και μνήμης από ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα κάνουν ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25

Από εκεί και πέρα η παραπάνω κοινή στάση δεν μεταφράζεται και σε κοινή στάση ως προς την καθιερωμένη Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Το ΚΚΕ μέχρι στιγμής δίνει σήμα ότι η πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία «που οργανώνουν οι φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας» θα γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (βλ πρωτοσέλιδο «Ριζοσπάστη»14 – 15/11/2020).

Το ΜΕΡΑ25 έχει ανακοινώσει ότι οι 9 βουλευτές του θα πορευτούν από το Πολυτεχνείο ως την Πρεσβεία επίσης με όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ ταυτόχρονα έχει καλέσει τα μέλη του να μην κατέβουν, καθώς και πως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του «προσφέρει» η κυβέρνηση για κατάθεση στεφάνου μετά από ραντεβού με την Αστυνομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες επέμεινε στην γραμμή που χάραξε από το Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ότι δηλαδή «ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη δεν μπορεί και δε πρέπει να γίνει όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή με τη μαζική συμμετοχή πολιτών και την διεξαγωγή της πορείας προς την πρεσβεία των Η.Π.Α». Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρει πως «δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει».

Ωστόσο, «αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας», τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Όσο για την συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης την φωτογραφίζει πέραν όλων των άλλων ως ακραία και ιδεοληπτική που απαντά σε πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης και όχι στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας:

«Η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για  περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του».

Τέλος, καλεί τον Μητσοτάκη «να μην επιμείνει στην τεχνητή όξυνση και στην επίδειξη αχρείαστης καταστολής. Να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:45